Kulturmiks DOBITNICI VLADIMIRA NAZORA

Državna priznanja Aralici i Vitezu

  • Autor: M.P.
  • 24.5.2011 11:57:27
  • 24.5.2011 11:20:00

Među lauretima su Ivan Aralica, Zlatko Vitez, Danilo Šerbedžija i Nada Gašić, a nagrade će im biti uručene 19. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu

Odbor nagrade Vladimir Nazor, na čelu s akademikom i bivšim predsjednikom HAZU-a Milanom Mogušem, odabrao je dobitnike nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2010. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Među dobitnicima godišnjih nagrada nema pretjeranih iznenađenja. Danilu Šerbedžiji pripala je nagrada za režiju debitantskog dugometražnog igranog filma 'Sedamdeset i dva dana', za koji je Šerbedžija višestruko nagrađivan na lanjskom pulskom festivalu.

Nada Gašić
nagrađena je za svoj drugi i hvaljeni roman 'Voda, paučina'. Za glumu je nagrađena Jagoda Kralj-Novak za ulogu Juliške u predstavi 'Familija u prahu' Nine Mitrović, dok su iz područja likovnosti i arhitekture nagrađeni Ivan Faktor za zanimljivu izložbu 'Prvi program' postavljenu u galeriji Klovićevi dvori i Nikola Bašić za spomen-obilježje poginulim vatrogascima na Kornatu.

Među dobitnicima nagrade za životno djelo dvojica su umjetnika, a u bliskoj prošlosti visokopozicioniranih HDZ-ovih političara – bliski suradnik, prijatelj i omiljeni pisac Franje Tuđmana Ivan Aralica i Zlatko Vitez, bivši ministar kulture i šef Histriona. Za životno djelo još su nagrađeni glumica Božidarka Frajt, Šime Vulas, Dinko Kovačić i Ruben Radica kojem je ove godine izmakla nagrada Grada Zagreba, zbog čega su neki od članova žirija napustili stručno vijeće.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još