DECENTRALIZACIJA

Dva dana Dopusta u Zagrebu

20.05.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Četvrto izdanje Festivala Dopust - Dani otvorenog performansa s centralnom temom decentralizacije, nakon uspješno izvedenog programa u Splitu, Dubrovniku i Rijeci, nastavlja svoj program u Zagrebu

Program započinje 20. svibnja u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, performansom multimedijalne umjetnice Kate Mijatović 'Bus Kneževo – Osijek'. Performativnom intervencijom na videoprojekciji snimke dijela vožnje (kroz Baranju) autobusom, koji vozi od Kneževa do Osijeka, Kata Mijatović, unutar festivalske teme decentralizacije, uključuje regiju Baranje u kojoj je rođena.

U 21 sati performans pod nazivom 'Centar' izvest će splitski umjetnik Milan Brkić, dok u 22 sata slijedi izvedba Marka Pašalića nazvana 'Heronormativna distopijska disonancija'. Nakon izvedbi održat će se koncert sastava Tanja i 400 zečeva.

U subotu 21. svibnja u 12 sati zagrebačka udruga mladih muzeologa Kontraakcija, koji su u Splitu arheološkim metodama istraživali kulturno-društvenu svakodnevicu urbanizirane sredine, u Zagrebu će sa splitskim umjetnikom Rinom Efendićem zasaditi stablo.

Istog dana u 15 sati, ispred platoa Hrvatskog narodnog kazališta, umjetnik Neven Aljinović Tot ostvarit će svoje želje u performansu nazvanom 'Neostvarene želje', dok će se u 19 sati u Maloj dvorani Jedinstvo održati tribina na temu decentralizacije, sagledane u okviru socijalnih formi, kao i kulturno-umjetničkog nasljeđa. Na tribini, na koju su svi pozvani, a koju moderira Dea Vidović, sudjeluju: Udruga Dopust, Art radionica Lazareti, Drugo more, Kontaakcija, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, CLUBTURE - Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, Ateljei Žitnjak, BLOK i studenti UMASA, APU, ALU.

Bogat subotnji program u Pogonu Jedinstvo otvorit će u 20.30 Rino Efendić videoperformansom 'Generalno gledajući'. Rad je nastao bez posebne pripreme, ali sa sviješću o već debeloj 'pripremljenosti' kroz političku i medijsku manipulaciju. Nakon njega, u 21 sat na redu je performans splitske multimedijalne umjetnice Sandre Sterle nazvan 'Ukazanje', a u 21.30 performans će izvesti Slaven Tolj. U Maloj dvorani Jedinstva u 22 sata Zoran Pavelić izvest će muzički performans nazvan 'Glasačka kutija', u kojem se umjetnik transformira u glasačku kutiju koja ne prima glasove, već iz kutije izlaze glasovi koje ćete čuti.

Nakon performansa slijedi završni koncert splitskog sastava Ilija i Zrno žita koji će zajedno sa Zoranom Pavelićem osloboditi umjetnost i u Zagrebu, akcijom plakatiranja gradova 'Slobodna umjetnost'.