PRVI PUT U HRVATSKOJ

Razgledajte izložbu pomoću smartphonea

16.05.2011 u 10:42

Bionic
Reading

Prva hrvatska izložba u proširenoj stvarnosti (augmented reality), koju organizira umjetnička udruga Zagreb Art Kolektiv (ZARK), otvara se u zagrebačkom kinu Tuškanac 21. svibnja u 12 sati

Izložba, tradicionalna i ona u proširenoj stvarnosti, uključuje slike američkog slikara Johnathana Robertsa, kao i filmove i fotografije hrvatskih umjetnika, redateljice Nikoline Barić te snimatelja i fotografa Mirana Krčadinca. Specifičnost je te tehnologije da se izlošci mogu promatrati pomoću smartphonea na frekventnim lokacijama po cijelome gradu. Kustosica izložbe, koja će je i službeno otvoriti, jest Patricia Kiš iz Jutarnjeg lista.

Proširena stvarnost ili augmented reality (AR) naziv je za izravan ili neizravan pogled na fizički svijet proširen računalno generiranim objektima. Najčešće se proširena stvarnost gleda pomoću nekog posrednog medija, a najpogodniji za to je mobilni telefon, tj. smartphone koji sadrži sve potrebno za novo iskustvo. Princip proširene stvarnosti jest da se na određenoj poziciji u fizičkom svijetu (pomoću GPS koordinata ili tzv. QR kodova) postave odabrani modeli – fotografije ili videosadržaji – koji se zatim promatraju preko zaslona na odabranim lokacijama.

Cilj je multimedijalne AR izložbe promicanje upotrebe novih tehnologija i multikulturalnosti uz korištenje potpuno nove platforme za razgledavanje umjetnosti.

'U proširenom gradskom krajoliku, gdje su tradicionalne granice kulture nejasne ili čak u potpunosti izbrisane, gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost neprestano miješaju, upravo se rađaju nove inspiracije i mogućnosti umjetničke suradnje uz pomoć inovativnih tehnologija. Stoga je naš cilj pretvoriti Zagreb u veliki laboratorij u kojem se istražuju potencijali proširene stvarnosti', kazao je jedan od umjetnika i kreativni direktor ZARK-a Johnathan Roberts.

Prilikom otvorenja bit će prikazani radovi umjetnika u kinu Tuškanac te predstavljen inovativan pristup razgledanja izložbe pomoću smartphonea (iPhone ili neki drugi smartphone koji koristi sustav Android).

Slike, filmovi i fotografije troje umjetnika bit će postavljeni u proširenu stvarnost na frekventnim lokacijama u cijelome gradu (naprimjer, kod HNK-a, na Markovu trgu, Trgu  bana Jelačića, ispred MSU-a, na bivšem gradskom kupalištu Babinjak), kao i ispred kina Tuškanac, te će se u njima moći uživati bilo kada pogledom kroz smartphone.

Tijekom otvorenja bit će održani nastupi mlade japanske violinistice Rike Takaba, plesne skupine Ting! Tribe i DJ-a Dirty Hairya.

Ostali sudionici u projektu su plesni centar Čarobni vrt - Orijentalni ples, dizajnerica i dobitnica brojnih svjetskih priznanja Maja Bagić Barić, koja je osmislila i dizajnirala katalog izložbe, a sponzori događanja su Iskon, Lalog, T-HT, tportal i Hrvatski filmski savez.