DOZA DECENTRALIZACIJE

Labrovićev obračun sa Sanaderom na Dopustu

11.05.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Četvrto izdanje festivala Dani otvorenog performansa – DOPUST, održat će se od 13. do 21. svibnja, na četirima različitim lokacijama – Split, Dubrovnik, Rijeka i Zagreb, a donosi umjetničke akcije ponajboljih suvremenih umjetnika Hrvatske

Dopust je projekt koji problematizira pojam centralizacije u okviru socijalnih formi i kulturno-umjetničkog nasljeđa, proizašao iz potrebe za razvojem i širenjem pojedinih inicijativa i umjetničkih udruga unutar tog sustava. U protekle tri udruga Dopust te partnerske organizacije bavile su se preispitivanjem vlastita položaja spram centralizacije te tragali za mogućim oblicima ujedinjenja organizacija kako bi se taj sustav decentralizirao. Ultimativni je cilj stvoriti model obrnute piramide gdje niži oblici imaju veću samoupravu prilikom obavljanja vlastitih zadataka i ciljeva.

Program Festivala će kroz performanse, akcije, projekcije, prezentacije, radionice i tribine postavljati pitanja i nuditi odgovore na temu decentralizacije. Festivalski program odvijat će se paralelno u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu, a izvedbe u pojedinom gradu bit će emitirane live streamingom putem interneta. Festival počinje 13. svibnja s programima u Zagrebu i Splitu, a traje do 21. svibnja. U sklopu programa bit će izveden performans Slavena Tolja, Sandre Sterle, Vice Tomasovića i brojnih drugih, a kao posebno atraktivne izdvajaju se akcije Dalibora Martinisa pod nazivom 'Check point Charlie' u Dubrovniku te još jedno obračunavanje s politikom u izvedbi Siniše Labrovića u sklopu akcije pod nazivom 'Ivo Sanader' koja će biti izvedena u Rijeci.

U sklopu Festivala odvijat će se i eksperimentalna radionica 'program unutar programa' koju će realizirati udruženi studenti umjetničkih akademija iz navedenih gradova. Na taj će način  festivalsko izdanje i konceptom i formom djelovati decentralizirano unutar vlastita okvira. Na internetskim stranicama festivala izravno će se moćipratiti izvedbe u spomenutim gradovima te cjelokupan program i raspored.

Projekt je nastao u programskoj suradnji s udrugama Dopust iz Splita i Drugo More iz Rijeke te Art radionicom Lazareti iz Dubrovnika.