KLASIČNA GLAZBA

Martina Filjak i Marija Pavlović dobile tri Porina

10.05.2011 u 14:19

Bionic
Reading

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski dodijeljene su ovogodišnje nagrade Porin Classic

Dodjela glazbenih nagrada rijetko je sinonim za uzbudljivu priredbu. Revijalni ton izvedbi popraćen sveprisutnim izlizanim komplimentima upućenim dobitnicima, pa i većinskim gubitnicima, teško se može kvalificirati kao dinamična večer. U tom pogledu održana nagrada Porin Classic u dvorani Lisinski nije nikakva iznimka. Standardnu formulu upotpunio je tek neuhodani voditeljski par Siriščević/ Kuhar Šoša, od kojeg jedan član očito ima manjka iskustva u ulozi prezentera, dok drugi, u svom prepoznatljivom, permanentno eksicitiranom stilu, ne preza ni od kog oblika pretjerivanja.

Uostalom, prisutnost klasične i jazz glazbe na javnoj televiziji, kao dio njene edukativno-kulturne zadaće koja joj ionako stalno izmiče, je očito van svake prioritetne liste, a u tom pogledu, Porin Classic i slične revijalne manifestacije nemaju što puno za popraviti.

U klasičnom programu, s kojim je dodjela nagrada započela, Simfonijski orekstar HRT-a s dirigentom Mladenom Tarbukom izveo je uvertiru operi Porin. Činjenica da su se na dodjeli nacionalne nagrade, koja se diči imenom opere Vatroslava Lisinskog i koja želi predstavljati «crème de la crème» hrvatske glazbene scene, tek nakon 18 godina sjetili izvesti uvertiru spomenutoj operi ne ide nikome na čast, a ponajmanje organizacijskom odboru. Čisto da se gradivo utvrdi, uvertira je izvedena još jednom, na kraju večeri, u aranžmanu Miljenka Prohaske. Na svu sreću, revijalni program klasične glazbe prepušten je mahom mlađim glazbenicima. klarinetistici Mariji Pavlović, gitaristima Viktoru Vidoviću i Petritu Çekuu, udaraljkašu Filipu Merčepu.

A u pogledu samih nagrada, žiri očito nije imao puno dvojbi jer je album Glazba ... prijateljstvo pijanistice Martine Filjak i klarinetistice Marije Pavlović u izdanju Cantusa dobio čak tri nagrade, u kategorijama najboljeg albuma, najbolje snimke i najbolje produkcije klasične glazbe. Mladi Filip Merčep dobio je nagradu za najbolju izvedbu na albumu nježnog naslova Tri mušketira, jedna dama i gospodin (Aquarius records), dok je skladatelj Davorin Kempf dobio nagradu za skladu Freska za orgulje i veliki orkestar koja je zabilježna na četvrtom cd-u ciklusa Hrvatska orguljksa glazba (Cantus) u izvedbi Ljerke Očić i Simfonijskog orkestra HRT-a.

U kategoriji najboljeg inozemnog albuma klasične glazbe dobitnik je album Handel Mezzo-soprano Opera Arias kontratenora Maxa Emanuela Cenčića (Virgin Classics), Nagrada se možda može tumačiti kao znak dobre volje za njegov najavljeni solistički nastup u dvorani Lisinski krajem godine, koji će, nota bene, uslijediti nakon što ga je zagrebačka glazbena sredina godinama ignorirala unatoč veoma respektabilnim uspjesima na europskim pozornicama.

Jazz segment večeri obilježio je hommage preminulom Bošku Petroviću. Album From Moscow to L.A. (Croatia records) u izvedbi dua Petrović – Frangeš duo dobio je nagrade u kategoriji najboljeg albuma i najbolje izvedbe jazz glazbe dok je nagradu za najbolju jazz skladbu «Kolo» dobio Borna Šercar s grupom autora, zabilježenu na albumu A little book of notes (Aquarius records).

Nagrada za životno djelo dodijeljena je violinistu Josipu Klimi (1927.) koji je dvadesetak godina bio na čelu Zagrebačkog kvarteta. Djelujući kao koncertni majstor niza simfonijskih orkestara, a potom kao istaknuti komorni i solistički glazbenik, Josip Klima bilježi iza sebe aktivnu i bogatu diskografsku djelatnost, mahom s komornim ansamblima.