POGLED U INTIMU

Posjetite izložbu u kavani KÔTA

10.05.2011 u 09:38

Bionic
Reading

U četvrtak, 12. svibnja u 20 sati, u kavani KÔTA otvara se izložba zagrebačke slikarice Renate G. Braun

Na izložbi u kavani KÔTA samouka zagrebačka slikarica Renata Gulin Braun predstavit će se s dvadesetak svojih recentnih radova nastalih u razdoblju od 2009. do 2010. Umjetnica u svom radu koristi razne tehnike – suhi pastel, ulje na platnu, kolažiranje.

Širina izričaja očituje se i u slikarskom jeziku gdje su na pejzažima Kupe kretnje i pokreti kista gotovo nevidljivi, meditativni, dok u ciklusu 'Šume' silovitim namazima zamjećujemo izrazito emotivni odnos prema temi. Slikarica je u podjednako široka i u utjecajima - od intimne erotičnosti Egona Schielea, preko slikarske poetike Antuna Motike do liričnosti pejzaža impresionista.

Tijek godišnjih doba, mijene svjetlosti i koloristička igra, stalna su autoričina inspiracija. Upotrebom zlatnih listića, reljefnošću i svojevrsnim kolažiranjem, slikarica uspijeva predočiti svu raskoš prirode, pričajući nam istovremeno i o svojoj viziji.

U isto vrijeme lirična i društvena kritičarka, u seriji veduta grada Zagreba prikazuje mjesta i ljude koji za nju imaju sentimentalnu i estetsku vrijednost, vodeći se prije svega likovnošću kao najvažnijom komponentom stvaranja. Klasični zagrebački motivi (Kamenita vrata, Zrinjevac, Skalinska ulica) upotpunjuju se sa socijalno osviještenim prizorima siromašnih, 'poniženih i uvrijeđenih' prilika, onih pomalo zaboravljenih ljudi koji također čine svakodnevicu grada.

Gotovo intuitivno Renata Gulin Braun otkrila je vlastiti slikarski jezik, govor koji inkorporira njezinu težnju za likovnim identitetom, a u potpunosti se ostvaruje kroz svaki aspekt njezina života.

Izložba 'Pogled u intimu' ostaje otvorena do 26. svibnja ove godine.