NAGRADNJAČA

Crvena oktava u Lisinskom

05.05.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Najnoviji koncert u Crvenoj oktavi 6. svibnja posvećen je velikom skladatelju i pijanistu-virtuozu, jednoj od najvećih osobnosti druge polovice 19. stoljeća - Franzu Lisztu. A u ulozi solista večeri nastupit će pijanist zadivljujućih muzičkih argumenata, Lovro Pogorelić! Tportal.hr ovom prilikom poklanja dvije ulaznice najbržem čitatelju/čitateljici.

Školovan u prestižnoj klasi Konstantina Boginoa, prvi recital zabilježio je već u trinaestoj, a samo dvije godine potom predstavio se po prvi put i uz orkestar u biseru romantičke literature - Klavirskom koncertu Roberta Schumanna. Danas razvija dinamičnu pijanističku djelatnost u Hrvatskoj te nastupa u prestižnim dvoranama Francuske, Švicarske, Velike Britanije, u Kanadi, Japanu, Rusiji, Sjedinjenim Državama. Intenzivnu diskografsku aktivnost okrunio je jednim od prvih glazbenih DVD-a u svijetu, a snima za Denon, Lyrinx, Intradu. Francuski glazbeni kanal Mezzo godine 2006. snimio je o njemu i dokumentarni film. Trenutno živi na relaciji Zagreb-Moskva, predaje klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i umjetnički vodi PagArtFestival.

A na koncertu kojim se Zagrebačka filharmonija priključuje obilježavanju velike 200. obljetnice od Lisztova rođenja, izvest će čak dva kultna Lisztova ostvarenja: vratolomno virtuozni Prvi klavirski koncert i dramatično Prokletstvo (Malédiction) za klavir i gudački orkestar. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će cijenjeni kineski maestro Muhai Tang. Na početku koncertne večeri izvest će Lisztovu poznatu simfonijsku pjesmu Les Préludes, a u finalu zaključiti još jednim Lisztovim znamenitim orkestralnim ostvarenjem - simfonijskom poemom Tasso: Tužaljka i trijumf.

Doista je puno razloga i doista bezbroj zadivljujućih muzičkih argumenata zbog kojih u petak 6. svibnja ne smijete propustiti Franza Liszta i Lovru Pogorelića u Crvenoj oktavi.

A samo dan kasnije, u subotu 7.5. pridružite nam se od 10:00 i na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gdje ćemo uz prigodni glazbeni program i druženje na subotnjoj špici započeti promociju nove koncertne sezone 2011./2012. - još punije brojnih iznenađenja i novih glazbenih doživljaja. Vidimo se!

Dvije ulaznice za koncert osvojila je Nevena Miljuš.

Ulaznice se podižu na štandu PRESS u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18 do 19:20h, uz predočenje osobne iskaznice.