SURF ART

Picasso: Imam osjećaj da ćemo zajedno činiti velike stvari

03.05.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Njujorška galerija Gagosian donosi izložbu posvećenu strastvenoj romansi mlade Marie-Thérèse Walter i Pabla Picassa, a okuplja više od 80 radova nastalih od 1927. do 1940.

'Imate zanimljivo lice. Želio bih naslikati vaš portret. Imam osjećaj da ćemo zajedno činiti velike stvari', prve su riječi kojima se Pablo Picasso obratio mladoj Marie-Thérèse. Fatalni susret tada 45-godišnjeg slikara i sedamnaestogodišnje Marie-Thérèse Walter dogodio se 1927. u Parizu i učinio prevrat u njegovu privatnom životu, kao i u umjetničkom stvaralaštvu.

Polaskana ponudom, mlada Marie-Thérèse je pristala pozirati te uskoro postala jedna od najpoznatijih umjetničkih muza prošloga stoljeća, nadahnuvši neke od najzanimljivijih Picassovih radova. Više nego bilo koju od brojnih žena u svojem životu Picasso je volio slikati Marie-Thérèsu. U početnim radovima poput 'Guitare à la main blanche' (1927) njenu je atletsku figuru dovodio do novih ekstrema, preoblikovavši ju na dotad neviđene načine. Iako je zaslužna za neke od njegovih najpoznatijih radova, Picasso je od svijeta vješto skrivao odnos s Marie-Thérèse te ga razdvajao od umjetničke karijere. Iako nakon rođenja njihove kćeri Maye 1935. strast polagano gasne te Picasso upoznaje Doru Maar, Marie-Thérèse je ostala na tronu kao njegova najveća inspiracija.

Izložba u galeriji Gagosian donosi radove nastale u razdoblju od 1927. do 1940. godine, inspirirane upravo utjecajem Picassove mlade muze. Osim portreta i skulptura izloženi su i grafički crteži, kao i rijetke fotografije iz tog vremena.

Za virtualno razgledavanje izložbe posjetite stranice muzeja.