UVOD U SUDAMJU

Otvorenje triju izložbi u Splitu

26.04.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Čak tri po obimu i značenju velike izložbe otvorit će se sljedećih nekoliko dana u Splitu. Taj bogati program redovito je uvod u tjedan pred Sudamju, kada se slavi zaštitnik grada Sv. Duje i kada se u Splitu organizira čitav niz popratnih kulturnih i društvenih događanja

Već sutra, u srijedu, u 20 sati se u Staroj Gradskoj vijećnici na Pjaci otvara retrospektivna izložba fotografija '100 godina Fotokluba Split 1911. - 2011.' Izložba je dio programa proslave velikog jubileja - 100 godina Fotokluba Split i blagdana Sv. Duje i predstavlja odabir 108 fotografija 107 autora iz bogate povijesti Fotokluba Split. Odabir fotografija za izložbu koja će potrajati do 27. Svibnja je napravio nacionalni majstor fotografije i dobitnik nagrade Grada Splita za životno djelo u 2011. godini, prof. Ante Verzotti.

Istovremeno će se u Franjevačkom klerikatu na Firulama, unutar kojeg, između ostalog, djeluje Filozofski fakultet, otvoriti likovna izložba pod naslovom '1.700 slika za 1.700 godina grada Splita'. U dvije prezentacijske dvorane i atriju klerikata bit će izloženo više od 700 radova 250 autora. Organizator Igor Pupić-Vurilj iz udruge Dalmacija art ističe amaterski i entuzijastični karakter izložbe raznih autora od profesionalaca do amatera, a među imenima nas je iznenadilo navođenje Salvadora Dalija i izlaganje odlijeva jedne njegove skulpture iz privatne zbirke. Pažnju izaziva Maurice Utrillo, Ljubo Ivančić i Celestin Medović. Ovo je po prvi put da se prometno izolirani i nedovoljno integrirani Franjevački klerikat na Firulama javnosti predstavlja i kao izložbeni prostor.

Nakon ove dvije izložbe, u petak, 29. travnja, u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra (MKC) je svečano otvorenje izložbe fotografija 'World Press Photo 2011.' koja se u Hrvatskoj već nekoliko godina tradicionalno održava samo u Splitu. Ove godine kustosica izložbe je Maaike Smulders iz Nizozemske koja će održati uvodno predavanje na izložbi i na pratećoj radionici za novinare i fotoreportere sljedećeg dana.