ZAGREB U ZNAKU KRAVATE

Počinje manifestacija KravatArt

21.04.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s ustanovom 'Academia Cravatica', organizira likovnu manifestaciju KravatArt u sklopu koje će tijekom svibnja i lipnja na četiri istaknuta zagrebačka trga i u Zračnoj luci Plesu biti postavljeno pet instalacija koje je oblikovao akademski kipar Petar Ujević, a pred publikom će ih oslikati ugledni likovni umjetnici, navodi se u današnjem priopćenju

Instalacije, veličine od četiri do pet metara, prikazuju kravatu, a prva će biti postavljena na ulazu u Zračnu luku Pleso danas, 21. travnja. U petak će je oslikati akademski slikar Matko Vekić.

Projekt umjetničkih instalacija KravatArt dio je šireg projekta Zagreb – Prijestolnica kravate. Dosadašnja iskustva potvrđuju, kaže u priopćenju voditelj projekta Nikola Albaneže, da je motiv kravate sa svojom bogatom simbolikom inspirativna tema, prilagodljiv različitim likovnim i drugim umjetničkim reinterpretacijama. Razni projekti s tom temom potvrdili su zainteresiranost likovnih umjetnika i šire javnosti.

Nakon umjetničkih instalacija Marijana Bušića (Kravata oko Arene, Kravata oko Hrvatske, Kravata u žitu) te međunarodne izložbe 'Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi', koja je već gostovala u desetak zemalja diljem svijeta, projekt KravatArt s pet monumentalnih skulptura u javnom prostoru predstavlja Zagreb kao grad koji veže kulturom, gostoljubivošću i šarmom.

Oslikane instalacije tih monumentalnih kravata, koje simbolički prenose poruku o hrvatskom podrijetlu kravate, bit će izložene kao privremeni javni spomenici do kraja prosinca ove godine.