Kulturmiks VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Maje su starije nego što se mislilo

  • Autor: Hina
  • 8.3.2009 10:58:04
  • 8.3.2009 10:32:27

U Gvatemali je otkriven friz iz 300. godine prije Krista koji upućuje da je civilizacija Maja doživjela svoj vrhunac mnogo prije nego se dosad mislilo

Skupina arheologa predvođena Amerikancem Richardom Hasenom pronašla je friz veličine 4 x 3 m načinjen od vapnenca i štukature. Friz je pronađen u arheološkom nalazištu El Mirador, u srcu prašume u pokrajini Peten, 650 km sjeverno od prijestolnice.

Friz, dobro očuvan, predstavlja Ixbalanquea i Hunapua, sinove bogova iz majanske svete knjige 'Popol Vuh' (Knjiga savjeta), kako plivaju u rijeci u nazočnosti 'nebeskih čudovišta', rekao je Hasen.

Otkriće se dogodilo u času kada stručnjaci istražuju mreže kanala za natapanje koje su se gradile u to vrijeme budući da nije bilo rijeka ni podzemnih voda u toj prašumi uz granicu s Meksikom.

Najvažnija otkrića povezana s civilizacijom Maja u El Miradoru potječu iz 200. i 150. godine prije Krista, a među njima je i glasovita piramida La Danta koja se smatra jednim od najvećih spomenika pretpovijesnih kultura.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još