NOVA KINEMATOGRAFIJA

Ciklus iranskog filma u kinu Tuškanac

06.03.2009 u 13:10

Bionic
Reading

Ciklus novog iranskog filma održat će se u kinu Tuškanac od 9. do 16. ožujka, što je nastavak tradicije tog kina koje jedan tjedan u ožujku posvećuje novijoj iranskoj kinematografiji, izvijestio je Hrvatski filmski savez

Prikazat će se šest filmova snimljenih između 2003. i 2008., 'Znamen', 'Posljednji čvor', 'Djeca vječnosti', 'Tepih od vjetra', 'Treći dan' i 'Noć'.

Po riječima filmske kritičarke Diane Nenadić, ovogodišnji izbor filmova, kao i svi dosadašnji, pokazuje da je, unatoč strogim kulturnim i religijskim kodeksima koji njome ravnaju, iranska kinematografija, dinamičan i šaren organizam.

Nenadić je ustvrdila da je novi iranski film više okrenut urbanom ambijentu, djeci i suvremenoj iranskoj obitelji, a u izboru je uvršten i jedan krimić ('Posljednji čvor') te ratni film ('Treći dan' koji je proglašen najboljim iranskim filmom u 2007.).

Na rasporedu je i japansko-iranska koprodukcija 'Tepih od vjetra', u kojem su tradicija izrade čuvenih perzijskih sagova i sudjelovanje dječjih likova poslužili kao podloga za priču o dodiru drugih kultura s mentalitetom perzijskog potomstva u eri globalizacije.

Suorganizator ciklusa je Iranski kulturni centar.