IZAŠAO IZ PEĆINE

Otkriveni ostaci prvog homoseksualca?

07.04.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Arheolozi su otkrili pet tisuća godina stare ostatke muškog tijela za koje vjeruju da pružaju dokaze o homoseksualnosti u doba pećinskog čovjeka

Tijelo muškarca datira iz razdoblja između 2900. i 2500. godine prije nove ere. Kostur je pronađen u predgrađu Praga, glave usmjerene prema istoku, okružen posuđem, nakitom i predmetima uobičajenim za grobnice žena.

'Povijesna je činjenica da su ljudi u ovome periodu rituale shvaćali vrlo ozbiljno te je vrlo malo vjerojatno da je posrijedi greška', kazala je arheologinja Kamila Remisova Vesinova, dodavši da je veća vjerojatnost da je posrijedi homoseksualac, odnosno transrodna osoba.

U razdoblju između kamenog i bakrenog doba, muškarci su tradicionalno pokapani ležeći na desnoj strani, glava okrenutih prema zapadu, a žene – ležeći na desnoj strani, glava okrenutih prema istoku. I muškarci i žene bili su postavljeni u fetalni položaj.

Grobovi muškaraca bili su ispunjeni oružjem i oruđem, dok su žene pokapane s nakitom i posuđem.

'Ono što smo zatekli ne odgovara običajima iz tog doba. Tijelo pronađeno u Pragu okrenuto je na lijevu stranu, glave prema istoku, a grobnica je ispunjena predmetima karakterističnim za ženske grobnice. Vjerujemo da je ovo jedan od najranijih primjera groba homoseksualne odnosno transrodne osobe', kazala je arheologinja Katerina Semradova.