IZLOŽBA U MSU

Tko ide na Muzički biennale Zagreb

07.04.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Glavnim i popratnim programom ovogodišnji Muzički biennale Zagreb, koji će se održati od 7. do 17. travnja, obilježit će pedesetogodišnju povijest tog međunarodnog festivala suvremene glazbe koji se prvi put održao 1961. godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kao temeljnu smjernicu programa umjetnički direktor festivala Berislav Šipuš istaknuo je želju da se naglasi kontinuitet te manifestacije u proteklih pedeset godina.

Kako bi se to ostvarilo, program će obuhvatiti koncerte s djelima skladatelja koji su radili na ideji Muzičkog biennala Zagreb od samih početaka, dok će drugi dio festivala bit posvećen praizvedbama glazbeno-scenskih djela hrvatskih skladatelja svih naraštaja, ustvrdio je Šipuš.

Djela Kelemena, Maleca, Devčića, Horvata, Kuljerića, Sakača i drugih izvodit će se na koncertima domaćih i inozemnih orkestara u "Lisinskom", među ostalim, Orkestra i zbora zagrebačke Muzičke akademije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Orkestra Zaklade Veronske Arene te Filharmonije Witolda Lutoslawskoga iz Wroclawa, Plovdivske filharmonije i Zagrebačke filharmonije.

Među projektima koji će se praizvesti i kojima Muzički biennale prvi put u povijesti odlazi izvan Zagreba, su opera "Šuma Striborova" riječkog HNK Ivana pl. Zajca i Ivana Josipa Skendera, "Maršal" splitskog HNK i Silvija Foretića, "Kraljevi i konjušari" HNK iz Osijeka i Sanje Drakulić te baleti "Air" Krešimira Seletkovića i zagrebačkoga HNK u koreografiji Martina Muellera i "Moje ime je nitko" Frane Đurovića i varaždinskog HNK, u koreografiji Massimiliana Volpinija.

Jubilarno izdanje Biennala obilježit će i izložba "Image Library", s raznolikom građom koja obuhvaća i zapise iz radijskog i televizijskog arhiva HRT-a, koja se otvara 6. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti. Po riječima autorice izložbe Seadete Midžić, izložba je postavljena oko ključnih ideja, osoba i fenomena kao prostorna transkripcija s konkretnom vremenskom komponentom u audiovizualnim dokumentima, a njome se nastoji potaknuti ozbiljno istraživanje Biennala.

Od 10. do 15. travnja u okviru festivala održat će se i Svjetski dani nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu, na kojima će se prirediti četrnaest koncerata u Muzeju Mimara, Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog i Studiju Bajsić.

U taj program uvršteno je 68 djela skladatelja iz četrdesetak zemalja, od Australije i Kazahstana do Islanda i Costa Rice, izabranih između više od 400 prijavljenih skladbi. Izvest će se i djelo "Manifest za mir" za puhački kvintet, gudače, klavir i alt-saksofon Katie Beaugeais koja je pobijedila na prošlogodišnjim Svjetskim danima nove glazbe u Sidneyu.

Popratni program festivala donosi, među ostalim, izložbe "Muzičke minijature" u Galeriji Nova, "Ritmovi i forme" u Muzeju Mimara te projekt suvremenog umjetnika Damira Očka u "Močvari".

Pokazi za Biennale i promotivni pokloni preuzimaju se u press uredu Biennala u prostorijama Hrvatskog društva skladatelja, Berislavićeva 9 u Zagrebu.

Dobitnici:

Đurđica Valadžija
Antonija Šestak
Ana Vrbanić
Hrvoje Strašek
Daria Skupnjak
Luka Šipić
Dinko Spahija
Vjeran Matešić
Gorana Marković
Sanja Ivčević