10 TISUĆA POSJETITELJA

Pompeji - hit izložba u Klovićevim

30.03.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Više od 10 tisuća posjetitelja pogledalo je dosad izložbu "Pompeji - život u sjeni Vezuva" koja je 15. ožujka otvorena u Klovićevim dvorima, a na kojoj izložene dragocjenosti iz napuljskog Nacionalnog arheološkog muzeja rekonstruiraju i svjedoče o životu u Pompejima prije erupcije Vezuva 79. godine.

U Galeriji Klovićevi dvori ističu da je riječ o iznimnom broju posjetitelja u samo dva tjedna nakon otvorenja te su tom prigodom jučer besplatnim ulaznicama i katalogom nagradili dvije jubilarne posjetiteljice - Joannu Rybacka Barisic i Katarinu Rybacka, koje su stigle čak iz Poljske.

U Klovićevim dvorima nadaju se i dalje velikom interesu za "Pompeje" te najavljuju da će i dalje nastaviti dijeliti nagrade jubilarnim posjetiteljima.

Kroz stotinjak predmeta, četiri okamine i dvije skulpture, predstavljena je dinamična svakodnevica Pompeja i njegovih dvadeset tisuća stanovnika, od kojih je oko tri tisuće zajedno s gradom nestalo nakon erupcije vulkana. Grad je ostao dugo zatrpan, a kada je slučajno otkriven 1600 godina kasnije, otkrio je zaustavljenu sliku života ondašnje rimske Colonije Cornelia Veneria Pompeianorum.