NAGRADNJAČA

Misteriozni glazbeni krimić u Plavoj oktavi

29.03.2011 u 10:29

Bionic
Reading

U stilu slavne Agathe Christie, u petak 1. travnja u Plavoj oktavi Zagrebačke filharmonije nastavljamo pratiti misteriozni glazbeni krimić u kojem se po prvi put susrećemo s više novopronađenih djela jednoga od naših najvećih skladatelja - jednog i neponovljivog Borisa Papandopula! Tportal.hr ovom prilikom poklanja dvije ulaznice čitatelju/čitateljici koji odgovore točno na nagradno pitanje

Maestro Papandopulo imao je običaj autografe svojih djela često poklanjati nekom od prijatelja glazbenika, a da ih pritom ne bi ni kopirao ni prepisao. Jednom zaboravljena, mnogima od njih otad se gubi svaki trag. Računa se da ih ima više od 100. A opravdano se sumnja da su već mnoga završila i u smeću.

Nakon jednogodišnje mukotrpne potrage po prašnjavim tavanima, podrumima, garažama, ladicama privatnih stanova, ali i važnim svjetskim arhivima, muzikolog Davor
Merkaš
otkrio je više od 60 takvih djela - i na taj način divnu Papandopulovu glazbu spasio za budućnost!

Zagrebačka filharmonija prihvatila je izazov da nekolicinu ovih orkestralnih skladbi u svojoj Plavoj oktavi po prvi put ponovno predstavi javnosti. A najnovije takvo djelo, 'Marche Arabe Symphonique', jest i jedno od najegzotičnijih, vjerojatno i hrvatskoj glazbi općenito. Nakon Papandopula mladi i uspješni honkonški maestro Perry So izvest će Ravelovu 'Alboradu del gracioso', a naš uspješni klarinetist s mjestom rada i boravka u Španjolskoj 'Radovan Cavallin' predstavit će se u antologijskom Koncertu za klarinet oca američke glazbe Aarona Coplanda. Kao u svakom dobrom krimiću, rasplet će se dogoditi na samome kraju, a on će te večeri doći u obliku Coplandove slavne suite Appalachian Spring. Ne propustite ovoj uzbudljivi glazbeni krimić i doživite nova glazbena otkrića u petak 1. travnja samo u Plavoj oktavi!

Dvije ulaznice za koncert osvojio je Danko Sarajčić

Ulaznice se podižu na štandu PRESS u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18 do 19:20h, uz predočenje osobne iskaznice.