POPULARIZACIJA GLAZBE

Najveći hitovi klasike za mlade u Lisinskom

21.03.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Na manifestaciji Tjedan glazbe za djecu i mladež, koji se održava od 21. do 25. ožujka, bit će izvedeni "Najveći hitovi klasične glazbe", odnosno, program s ulomcima iz poznatih i popularnih klasičnih djela kojima je cilj senzibilizirati i privući novu, mladu publiku u Koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski".

Koncerti na kojima će nastupiti orkestar Zagrebačke filharmonije održat će se 24. i 25. ožujka, a ovogodišnji glazbeni odabir temeljen je na ulomcima iz 12 djela, među kojima su kompozicije Rossinija, Straussa, Haendela, Čajkovskog, Mozarta, Beetovena, Bacha i drugih kompozitora, rečeno je na konferenciji za novinare organizatora tjedna - Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačke filharmonije i KD "Vatroslav Lisinski".

Tako će se na programu, uz ostalo, naći simfonijska pjesma "Tako je govorio Zaratustra", ulomak iz baleta "Labuđe jezero", "Ples sablji", "Toccata" te ulomci iz Beethovenove IX. simfonije i V. simfonije.

Organizatori naglašavaju i trend uključivanja mladih izvođača na Tjedan glazbe, pa će tako Zagrebačkom filharmonijom ravnati mladi dirigent Filip Pavišić, a ariju "Kraljice noći" iz "Čarobne frule" W.A. Mozarta otpjevat će operna solistica sopranistica Ana Karuza. U Bachovoj "Toccati" solistica na orguljama bit će također mlada Urša Vukman.

Od 12 najavljenih skladbi za dvije su pripremljene koreografije i to za "Labuđe jezero" i "Ples sablji" iz baletne suite "Spartak", kazao je Svebor Sečak koji potpisuje koreografiju a nastupaju solisti baleta HNK Azamat Nabiullin i Simona Unterajter.

Dolazak na koncerte najavilo je oko 5000 učenika i nastavnika iz 66 osnovnih i glazbenih škola iz 18 županija i Grada Zagreba, kazala je ravnateljica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović. Pohvalila se dobrom posjećenošću dosadašnjih manifestacija, koje je od 2005. do 2010. vidjelo oko 60.000 djece i učenika iz cijele Hrvatske.

Tjednu glazbe prethodio je natječaj za likovno ostvarenje na temu "Radost slikanja uz glazbu" za učenike osnovnih i srednjih škola, na koji je pristiglo 550 radova a odabrana su tri najuspješnija. Ocjenjivački sud odabrao je i stotinjak radova koji će biti predstavljeni na izložbi u predvorju Lisinskog.