KULTURNI SUKOBI

Botteri novi ravnatelj Galerije umjetnina

14.03.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Nakon što je uspio progurati odluku o otkupu zemljišta za izgradnju ceste do vlastitog hotela na Žnjanu, gradonačelnik Splita Željko Kerum ravnateljem Galerije umjetnina imenovao je akademskog slikara Josipa Botterija Dinija

Odluka koja je na noge podigla kulturnu javnost usvojena je zajedničkim snagama Kerumovog HGS-a te HDZ-a, no nakon žestoke i mučne rasprave. SDP-ovci i HNS-ovci zajednički su pokušali upozoriti da su se doslovce sve relevantne kulturne institucije izjasnile u korist dosadašnjeg ravnatelja Bože Majstorovića, dok su 'zdrave' Kerumove snage (Ljubica Vrdoljak i Luka Podrug) uporno govorile o linču kojemu je Botteri posljednjih mjeseci izložen.

'Nemam apsolutno ništa protiv gospodina Botterija, dobro ga poznajem, no moram kazati da se u korist dosadašnjeg ravnatelja Bože Majstorovića izjasnilo Stručno vijeće Galerije, gradsko Vijeće za muzejsko-galerijsku djelatnost, Društvo povjesničara i Hrvatsko muzejsko društvo', kazao je Joško Dvornik (HNS). Doslovce svim oporbenjacima replicirao je Luka Podrug (HČSP), koji je Majstorovića usporedio s 'drugom Titom' jer je i nakon tri mandata ravnatelja i dalje jedini kandidat po volji stručne javnosti.

'Kad se rodiš s petokrakom, moraš biti doživotni vođa. Majstorović je još kao balavac s trideset godina dobio na korištenje gradski kadrovski stan jer ga je na to mjesto postavio trgovac Miroslav Buličić nakon što mu je spasio koaliciju', kazao je Podrug.

U raspravi su se mogle čuti nepristojne teze, od prebrojavanja krvnih zrnaca do paušalnih optužbi za kriminal, a nije razjašnjeno ni što je umirovljeni Botteri radio posljednjih sedam godina.

'Neugodno mi je ovo slušati, sram me je, nanosimo štetu obojici kandidata. Najbolje da odmah glasamo', predložio je Marin Jurjević.

Najnoviji događaj u Splitu već je sarkastično nazvan 'slučaj Mucalo, drugi dio'.