VELIKAN ISTARSKE GLAZBE

Umro skladatelj i glazbeni pedagog Nello Milotti

11.03.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Poznati dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog čiji je rad duboko utkan u istarski kulturni prostor Nello Milotti umro je danas u Puli u 84. godini.

Taj velikan istarske glazbe ostavio je iza sebe veliki glazbeni opus, a mnogi će ga naraštaji pamtiti po kompozicijama vezanim uz NOB, zborskim kompozicijama te mnogim zabavno-glazbenim hitovima koji su postali zaštitnim znakom Melodija Istre i Kvarnera.

Nello Milotti rodio se u Trstu 1927. godine. Srednju glazbenu školu završio je u Zagrebu, a kompoziciju je diplomirao na glazbenoj akademiji u Ljubljani. Nakon školovanja najprije je radio kao nastavnik glazbenog odgoja u Talijanskoj gimnaziji, a zatim godinama kao nastavnik klarineta i solfeggia u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, čiji je bio i ravnatelj početkom sedamdesetih godina. Više od pedeset godina u Puli i u Pazinu vodio je amaterske zborove s kojima je postigao uspjeh na nastupima u zemlji i u inozemstvu. Kao skladatelj i dirigent, dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a među njima je i nagrada "Mijo Mirković" koja mu je 1973. godine dodijeljena u Raklju za skladbu "Sipe piva". Godine 1990. imenovan je Cavalierem della Repubblica Italiana, što je najviša nagrada koju dodjeljuje predsjednik Republike Italije.

Najviše priznanje Čakavskog sabora - plaketu Marka Marulića dobio je 2002. godine, četiri godine poslije dobio je zlatnu plaketu "Status 2006.", a dobitnik je i grba Istarske županije.