IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Positiveland i Negativeland kao dokaz

09.03.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Izložba 'Svjetovi fotografije – Positiveland i Negativeland' autorice Ane Peraice otvara se 10. ožujka u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici

Riječ je o dva nagrađivana fotografska ciklusa autorice nastala 2009. godine. Ciklus Negativeland čine negativi negativa koji otkrivaju njihova specifična svojstva: transparentnost, masivnost, obostranost. S druge je strane ciklus Positiveland, serija pozitiva koja otkriva njihova ograničenja s obzirom na negative, kako u pogledu njihove veličine i rastera, tako i trajnosti materijala od kojeg su načinjeni. Interpretacijom (i usporedbom) njihovih svojstava autorica tako oblikuje svojevrsni foto-esej na temu analogne fotografije i njezina ontološkog statusa.

Izložene fotografije prate znanstveni tekst, stručni tekst objavljen u Art&Education Papers i tekst u Refoto magazinu. Teorijska podloga izložbe je doktorska disertacija autorice na temu 'Fotografija kao dokaz', prva s temom fotografije u Hrvatskoj, obranjena u svibnju 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci. 'Negativeland' i 'Postitiveland', dijelovi ciklusa 'Svjetovi fotografije', izlagani su na više međunarodnih izložbi, te nominirani u finale Photodaysa u Rovinju 2010. godine, u kategoriji profesionalni koncept. 'Negativeland' je nagradu i dobio, a oba ciklusa su u kolekciji Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Ana Peraica nastavlja obiteljsku fotografsku tradiciju koja datira još iz 1934. godine: kći je fotografa Dražena Peraice, te unuka fotografa i kamermana Antonija Peraice, iz Atelijera Peraica sa splitskog Peristila. Diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.