SURF ART

Suvremene svetice imaju tetovaže

08.03.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Izložba 'Sacrilegio' u galeriji Gagosian donosi neobičan spoj ikona i popularne kulture kroz radove talijanskog umjetnika Francesca Vezzolija

Posljednjih deset godina Vezzoli je posvetio istraživanju medija, ljudske percepcije istine i kulta slavnih ličnosti, a kao rezultat njegova interesa proizašli su zanimljivi radovi koje sam opisuje kao santifikaciju sekularnoga.

Vezzolijevi radovi reinterpretacije su ikona iz petnaestog i šesnaestog stoljeća na kojima je lik Bogorodice inspiriran licima slavnih ličnosti, uglavnom manekenki i supermodela poput Claudije Schiffer, Tatjane Patitz i Linde Evangeliste. Lica Vezzolijevih suvremenih svetica ukrašena su šminkom, tijela krase tetovaže, a plaču dijamantnim suzama.

Umjetnik ističe da mu je cilj bio naglasiti globalno obožavanje slavnih ličnosti.

I dok većina poigravanje sa slavnim ličnostima u umjetnosti smatra tek jeftinim trikom za medijsku pozornost, Vezzoli se ne slaže s time.

'Kojeg god velikog umjetnika ili mislioca odaberemo, svi su oni u svoje vrijeme koristili razna oruđa da bi zadobili interes javnosti', kazao je talijanski umjetnik, konstatirajući da su njegovi radovi samo refleksija stvarnosti koja ima golem utjecaj na naše živote.

Vezzolijeva izložba prva je samostalna izložba tog umjetnika u New Yorku, a radove razgledajte u online galeriji.