UDRUGA ZVIŽDAČ

Njemački milijunaš uništava hrvatsku kulturnu baštinu?

04.03.2011 u 20:24

Bionic
Reading

Na tiskovnoj konferenciji u Centru za ljudska prava u Zagrebu novinarima su se obratili predsjednica Udruge, Vesna Balenović i zviždač, Marinko Miočić, sociolog iz Zadra, koji je upozorio na kulturocid nad hrvatskom graditeljskom baštinom

Po njihovim tvrdnjama, njemački tvorničar, kolekcionar antikviteta i milijunaš Ralf Christian Siegesmund kupio je 2006. u Ražancu nekoliko kuća. Na taj način, u njegovu vlasništvu našla se i kuća i dvor Miletić, koji predstavljaju vrijedan sklop tradicijske arhitekture mjesta Ražanac. To vrijedno kameno zdanje nalazi se uz zgradu poglavarstva Općine Ražanac i u neposrednoj je blizini župne crkve Gospe od Ružarija. U narodu, ova je kuća, nekada imućne obitelji Miletić nazivana i 'palača'. Rješenjem Ministarstva kulture proglašena je privremeno zaštićenim kulturnim dobrom.

Problemi su, stoji nadalje, počeli kada je novi vlasnik kuće Miletić tijekom 2009. i 2010. krenuo u preuređenje, upozorava sociolog Marinko Miočić. Nijemac je angažirao građevinskog poduzetnika iz Delnica, koji je krenuo s opsežnim građevinskim radovima razgradnje i rekonstrukcije.

Nažalost, kulturno dobro počeo je rušiti bagerom i preuređivati, bez ikakva prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela u Zadru, iako je imao saznanja o tome da je kuća Miletić s dvorom, integralni dio povijesnog građevnog sklopa u Ražancu, te da je upisana u Registar preventivno zaštićenih kulturnih dobara RH, ističe sociolog Marinko Miočić.

Na adresu Siegesmunda i izvođača radova, početkom studenog 2010. stiglo je iz Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture, rješenje o privremenom obustavljanju svih radova. Nažalost, ignorirajući u cijelosti sva primljena rješenja i zabrane, bahati i nedodirljivi njemački tvorničar nastavlja s devastacijom i prekrajanjem vrijednog kulturnog dobra hrvatske graditeljske baštine.

'Razbili su mi volat, izbili grede iz kuće i porazbijali prozore. Kuću su mi načeli, tako da mi više nije sigurno ući u nju. Ne samo da devastira svoju česticu, nego i okolne', ističe Miočić, čija se kuća nalazi neposredno uz nekretnine koje je kupio Siegesmund.

U nemoći da regularnim pravnim sredstvima zaustavi nelegalnu intervenciju u hrvatsku kulturnu baštinu, sociolog Miočić uputio je pismo na ruke njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, sa zamolbom da intervenira kod njemačkog investitora i milijunaša Ralfa Christiana Siegesmunda te da ga pokuša zaustaviti u daljnjoj devastaciji. U pismu Miočić je upitao, postoji li sličan slučaj u Njemačkoj, da neki hrvatski građanin poput Siegesmunda, uništava njemačku kulturnu baštinu, a da ga pri tome nitko ne može zaustaviti?

Ministarstvo kulture 15. studenog 2010. prijavilo je Siegesmunda Prekršajnom sudu u Zadru, zbog ogluhe na obustavu radova, a Ministarstvo graditeljstva prije par dana Rješenjem i službenim oznakama zatvorilo je gradilište. Nažalost, radovi i dalje traju, kao da se ništa nije dogodilo.

'Što možemo očekivati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju? Hoće li ovaj slučaja u Ražancu, širom otvoriti vrata masovnom uništenju hrvatskog kulturnog identiteta?' pita se Vesna Balenović i dodaje.

'Bilo je za očekivati da će nakon intervencija ministarstava i njihovih inspekcijskih službi doista i doći do konačne obustave radova na spornoj lokaciji. Ako strani državljanin ne poštuje odluke i rješenja institucija RH, to je njegov izbor, ali će zbog toga morati snositi posljedice. Nadamo se da će uslijediti oštre mjere nadležnih službi, jer ako se sami ne budemo cijenili, neće nas cijeniti ni drugi', ističe Vesna Balenović.