Kulturmiks SVIJET UMJETNOSTI

Dva hrvatska muzeja u utrci za Europski muzej godine

Dva hrvatska muzeja, zagrebački Muzej prekinutih veza i Muzej suvremene umjetnosti, nalaze se među 34 kandidata iz 15 zemalja za prestižnu titulu Europskog muzeja godine 2011. koja će biti proglašena 21. svibnja u Njemačkoj, priopćili su Europski muzejski forum i Njemački emigracijski centar u Bremerhavenu

Muzej suvremene umjetnosti, otvoren u prosincu 2009., ugostio je neke od najznačajnijih svjetskih umjetnika od svog otvorenja. U stalnom muzejskom postavu - Zbirke u pokretu,  predstavljena su djela sakupljena tijekom posljednjih pola stoljeća, među kojima radovi suvremenih umjetnika, od Jesusa Rafaela Sotta, Victora Vassarelya, Borisa Bućana, Ivana Kožarića i Sanje Iveković.

Lucija Bušić
Muzej prekinutih veza
Nakon godina putovanja svijetom Muzej prekinutih veza, prošle je godine dobio vlastiti prostor u prizemlju Kulmerove palače, na Gornjem gradu, u srcu Zagreba. Autori originalnog projekta koji je osvojio publiku širom svijeta su Olinka Vištica i Dražen Grubišić, a na ideju ih je inspiriralo prekidanje vlastite ljubavne veze. Razvrstavajući zajedničku imovinu, shvatili su da je vrlo teško odreći se nekih osobnih i dragih predmeta te su odlučili slične stvari sakupiti i od svojih znanaca. U muzejskoj kolekciji danas možemo pronaći predmete iz raznih krajeva svijeta; od mobitela i medvjedića pa sve do umjetne noge koju je darovao razočarani muškarac nakon romanse s medicinskom sestrom.

Europski muzejski forum, koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, predstavit će nagradu u Njemačkom emigracijskom centru u Bremerhavenu, koji je proglašen za europski muzej 2007.

Pobjedniku natječaja bit će uručena skulptura 'Jaje' britanskog umjetnika Henryja Moora koja će potom sljedećih godinu dana stajati u muzeju-pobjedniku. Uz glavnu, dodjeljuje se i nekoliko posebnih nagrada.

Kandidati za natjecanje mogu biti svi muzeji u zemljama članicama Vijeća Europe, a svečanost proglašenja održava se svake godine u drugoj zemlji članici.

Europski muzejski forum je neprofitna organizacija koja je na čelu tog natjecanja već 34 godine a cilj joj je promovirati kvalitetu europskih muzeja.

Muzeji koji su zainteresirani za ulazak u natjecanje za 2012. mogu podastrijeti svoju kandidature do 15. ožujka, dodaje se u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još