Kulturmiks NAGRADNJAČA

Klasična poslastica u Lisinskom - dobitnik ulaznica

  • Autor: tportal.hr
  • 24.2.2011 10:56:54
  • 21.2.2011 13:34:09

25. veljače, u sklopu Crvene oktave, u KD Vatroslava Lisinskog gostuju svjetski poznati pijanist Olli Mustonen te međunarodno priznati austrijski maestro Martin Sieghart. Tportal.hr ovom prilikom poklanja dvije ulaznice najbržem čitatelju/čitateljici

U sezoni s bezbroj glazbenih doživljaja, nakon sjajnog kineskog violinista Ninga Fenga i kultnog američkog trubača Randyja Breckera, Zagrebačka filharmonija ugošćuje svjetski poznatog pijanista Ollija Mustonena. Ovaj sjajni glazbenik fascinira briljantnom tehnikom i zapanjujućom originalnošću, a danas uživa izdvojeno mjesto na međunarodnoj glazbenoj sceni. Nastupao je uz vodeće orkestre svijeta od Berlinske filharmonije do londonskog Philharmoniaorkestra, i uz najveće dirigente od Bouleza do Gergijeva. U Zagrebu će izvesti Prvi klavirski koncert mađarskog majstora Béle Bartóka, koji će nedugo potom ponoviti - i to u New Yorku uz Esa-Pekku Salonena i slavnu Newyoršku filharmoniju. Uzbudljiv, dinamičan, vitalan, virtuozan, epiteti su kojima se najčešće opisuje Bartókov pijanistički prvijenac, ostvarenje koje je nakon američke premijere izazvalo šok u publici i komentare od neizmjerno ružan, preko tonski kaotičan do bučan i besmislen. Pa iako sirovom energijom i neobuzdanim ritmovima šokira i danas, svi se slažu da je posrijedi remekdjelo i jedan od najzahtjevnijih primjeraka klavirske literature uopće. Za njegovu izvedbu potrebne su ne samo čelične šake, nego i vatreno, lavovsko srce, a u petak 25. veljače svojim će vatrometnim pijanizmom to potvrditi i vatreni Finac Olli Mustonen.

Međunarodno priznati austrijski maestro Martin Sieghart u drugom dijelu izvest će jedan od svojih dirigentskih specijaliteta - gigantsku Četvrtu simfoniju (Romantičnu) Antona Brucknera, a na početku večeri priredit će nam i jedno iznenađenje - svjetsku premijeru Simfonijskog stavka našeg cijenjenog autora Srđana Dedića. Koncert se održava u sjećanje na našeg velikog dirigenta Lovru pl. Matačića. U sklopu koncerta bit će svečano dodijeljena i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika 'Lovro pl. Matačić' koju će primiti akademik Anđelko Klobučar. Za sve poklonike prvorazrednog pijanizma i sve ljubitelje vrhunske glazbe, u sezoni Zagrebačke filharmonije glazbeni snovi pretvaraju se u stvarnost. A ovaj najnoviji glazbeni san uz vatrenog Mustonena, Siegharta i Zagrebačke filharmoničare doista se isplati odsanjati. Bit će to san koji nećete zaboraviti!

Dvije ulaznice za koncert osvojio je Marin Mikulić.

Ulaznice se podižu na štandu PRESS u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18 do 19:20h, uz predočenje osobne iskaznice.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još