VELIKA IZLOŽBA

'Sav taj crtež' u MMSU-u

27.02.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Izložba 'Sav taj crtež' na kojoj su izloženi radovi izlagani na svim dosadašnjim međunarodnim izložbama crteža u Rijeci otvorena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) Rijeka

Izložba je postavljena u sklopu obilježavanja 60. obljetnice utemeljenja Muzeja i 40 godina postojanja Međunarodne izložbe originalnog crteža.

Cilj ove izložbe, po ideji organizatora iz MMSU-a, je preispitivanje djelovanja ove dugotrajne manifestacije kroz povijesno-dokumentarni prikaz djela iz fundusa MMSU-a, kataloga, plakata, foto i video dokumentacije svečanih otvorenja, dopunjenih člancima i reportažama iz tiska, te prikazom edukativne djelatnosti tijekom ovih izložaba.

U izložbenom prostoru riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti kronološki se prikazuje održavanje svih dosadašnjih izložaba, s pregledom mijena, pristupa i izraza na globalnom planu razvoja umjetničkih stremljenja kroz četiri desetljeća, koje su se djelomično odražavale i u izloženim crtežima.

Izložba se preko dokumentarnog pregleda događanja u vrijeme održavanja manifestacije bavi povijesnim pregledom održavanja Međunarodne izložbe crteža, njezinim rastom i ulogom koju je imala na riječkoj, državnoj i svjetskoj likovnoj sceni.

Autorica izložbe je kustosica MMSU-a Daina Glavočić, a dokumentarni prikaz otvaranja, važnijih događanja i publikacija izradile su Milica Đilas i Diana Zrilić.

Izložbu 'Sav taj crtež' prati dvojezični katalog u kojem je ujedno predstavljena i izložba plakata Međunarodnih izložbi crteža autorice Ljubice Dujmović Kosovac koja će biti postavljena u ožujku u riječkoj galeriji 'Mali salon'.

U fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti čuva se više od 250 crteža koji su prikupljeni otkupnim nagradama, premijama i donacijama te otkupima ili darovima.

Izložba ostaje otvorena do 19. travnja.