NOVO ISTRAŽIVANJE

Otkrivena tajna propadanja Van Goghovih djela

15.02.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Bijeli pigment koji je Van Gogh koristio pri slikanju zaslužan je za propadanje njegovih djela, pokazala su nova istraživanja

Kada se Vincent Van Gogh krajem 80-ih godina 19. stoljeća preselio na jug Francuske počeo je slikati suncokrete živih žutih nijansi, no i prije njegove smrti neke od njegovih slika izgubile su početni sjaj i dobile smeđi pokrov.

Propadanje remek-djela godinama je mučilo restauratore. Koristeći rendgenske zrake znanstvenici su otkrili kemijsku reakciju krivu za propadanje slika Vincenta van Gogha i djela drugih umjetnika kasnog 19. stoljeća.

Najveće propadanje zamijećeno je na slikama na kojima su krom žute nijanse posvijetljene bijelim pigmentom. Znanstvenici su zaključili da sunčana svjetlost uzrokuje kemijsku reakciju zbog koje takve žute nijanse postaju smeđe. Zbog svjetlosti ulje na slici oksidira, otpuštajući elektrone. Njih upija žuti pigment i mijenja boju u zelenu, a mješavina te zelene i ulja koje je oksidiralo proizvodi čokoladno smeđu.

Otkriće je prvi korak u pokušaju sprečavanja procesa tamnjenja krom žutih nijansi i spašavanja remek-djela. Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Analytical Chemistry.