Kulturmiks PREMIJERA FILMA 'KATYN'

Filmovi Andrzeja Wajde u kinu Tuškanac

  • Autor: tportal.hr
  • 26.2.2009 12:34:17
  • 26.2.2009 11:50:00

Ciklus filmova poljskog redatelja Andrzeja Wajde, u sklopu kojega će se 4. ožujka premijerno prikazati njegov film 'Katyn', održat će se tijekom veljače i ožujka u kinu Tuškanac, izvijestili su Hrvatski filmski savez i Veleposlanstvo Poljske

Nominiran 2008. za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, Katyn opisuje zločin sovjetske tajne policije NKVD s početka Drugoga svjetskoga rata nad više od 20 tisuća poljskih časnika o kojemu se do promjena krajem osamdesetih nije smjelo govoriti. Katyn je mjesto u Rusiji gdje su oni pogubljeni i pokopani u masovnim grobnicama, a među njima je bio i Wajdin otac, prenosi Hina.

Premijera 'Katyna', kao dodatak ciklusu sa znatnim dijelom najboljih Wajdinih ostvarenja, dokaz je da je veliki poljski redatelj još naš suvremenik, a ne samo važan dio filmske baštine, ustvrdio je u najavi ciklusa filmski kritičar Tomislav Kurelec.

Uz taj Wajdin film iz 2007. počevši od 28. veljače, ciklus donosi njegovu trilogiju, filmove Pokoljenje (1955), Kanal (1957) i Pepeo i dijamant (1958) koji uobličuju sazrijevanje mladih ljudi u borbi protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata, te o sukobu dviju ideološki sukobljenih grupacija antifašističkih boraca nakon rata.

Slijedi omnibus Ljubav u dvadesetoj (1962) za koji je Wajda bio angažiran s još nekoliko tada istaknutih mlađih autora iz raznih krajeva svijeta. Iz tog razdoblja prikazat će mu se još filmovi Samson (1961) o neobičnom pogledu na rat i Sibirska ledi Magbet (1961., što je jedini Wajdin film snimljen u tadašnjoj Jugoslaviji.

Uvršteni su i filmovi koji kritički govore o problemima tadašnjeg socijalističkog poljskog društva – Čovjek od mramora (1977) i Čovjek od željeza (1981).

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još