Kulturmiks ŽENE VOLE DETALJE

O spolu ovisi vrednovanje umjetničkih djela

  • Autor: S. F.
  • 26.2.2009 11:31:25
  • 26.2.2009 10:40:00

Kada je posrijedi vrednovanje umjetničkih djela, muškarci i žene razmišljaju različito, pokazala su najnovija istraživanja

Dok žene pri promatranju nekog umjetničkog djela koriste obje strane mozga, muškarci koriste samo jednu. Rezultati su to istraživanja koja je provela Nacionalna akademija znanosti sa sjedištem u Washingtonu.

Profesor Francisco Ayala i njegovi kolege istraživanje su proveli na deset muškaraca i žena. Ispitanicima su ponudili slike i fotografije urbanih i ruralnih krajolika istovremeno mjereći moždanu aktivnost kandidata, prenosi BBC.

Mjerenja su pokazala da žene pri procjeni slika moždane polovice koriste ravnomjerno, a muškarci koriste samo lijevu. Žene više pažnje posvećuju detaljima, dok se muškarci fokusiraju na sliku u cjelini.

Znanstvenici objašnjavaju da su se razlike pojavile u davnoj prošlosti kada su muškarci bili zaduženi za lov i uočavanje lovine, a žene za sakupljanje plodova. Zbog toga one danas mnogo pažnje posvećuju sitnim detaljima na osnovu kojih će ocijeniti sliku, a muškarci će svoj sud donijeti na temelju grubog pogleda na rad, najčešće ne uočivši sve dijelove.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još