Kulturmiks O POTROŠNJI BOJE

Dvije izložbe i tri autora u Galeriji umjetnina

  • Autor: tportal.hr
  • 11.2.2011 14:57:25
  • 10.2.2011 12:27:50

Galerija umjetnina u petak 11. veljače s početkom u 20 sati ugostit će dvije izložbe: izložbu ciklusa 'Jedan na Jedan', koja donosi radove Igora Eškinje i Viktora Popovića, te izložbu splitskog autora Jadranka Runjića pod nazivom 'O potrošnji boje'

U prosincu prošle godine Galerija umjetnina je izložbom Đorđa Jandrića i Vedrana Perkova započela novi ciklus izložbi pod nazivom 'Jedan na Jedan', čiji je cilj predstavljanje najzanimljivijih hrvatskih suvremenih autora. Temeljna odrednica koncepta je dijalog: dijalog umjetnika, kustosa i likovnih kritičara, dijalog Splita s drugim hrvatskim sredinama. Na drugoj po redu izložbi iz tog ciklusa svoje radove će predstaviti Viktor Popović iz Splita i Igor Eškinja iz Rijeke.

Popović, rođen 1972, dobitnik je brojnih nagrada, među kojima Velike nagrade VIII. trijenala hrvatskog kiparstva i Nagrade za suvremenu umjetnost Filip Trade. Radi u nizu medija, od slikarstva do prostornih instalacija, a njegova djela karakterizira tipično postmodernistički pluralizam.

Igor Eškinja, rođen 1975. godine u Rijeci, također je dobitnik brojnih nagrada, među kojima Nagrade Radoslav Putar. Njegove radove možemo smjestiti u opći okvir postmodernističkih praksi, s posebnim naglaskom na miješanje žanrova, sintezu elemenata industrijskog dizajna, reklame i slike. Bavi se uglavnom instalacijom i fotografijom, a najradije radi s industrijskim materijalima.

Izložba 'O potrošnji boje' Jadranka Runjića dvosmislen je i pomalo ciničan naziv Runjićevog recentnog ciklusa. Zbog specifičnog postava jedne slike velikog te sto dvadeset i sedam maloga formata, izložene radove možemo gledati kao svojevrsnu instalaciju. 'Za razliku od ranijih ciklusa koji nisu izlazili iz konteksta umjetnosti, Runjićevi radovi na ovoj izložbi uronjeni su u hrvatsku zbilju. Međutim, on ne slika otužne tranzicijske prizore. Nije portretist ni ljudi ni krajeva, već fenomene sagledava i razotkriva kroz vizualne i verbalne znakove', kazao je u najavi izložbe Božo Majstorović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još