Kulturmiks HNK SPLIT

Premijera opere 'Nikola Šubić Zrinjski'

  • Autor: L.N.
  • 7.2.2011 15:56:08
  • 7.2.2011 14:56:21

Na konferenciji za novinare najavljena je premijera opere 'Nikola Šubić Zrinjski' koja će biti izvedena u utorak 8. veljače

Zajčev grob je u sramotnom stanju

Režiser Krešimir Dolenčić je pozvao prisutne novinare da  informiraju javnost o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi grob Ivana pl. Zajca na Mirogoju. 'Grobovi Tijardovića, Gotovca i Hatzea su u kudikamo boljem stanju od Zajčevog. Ja sam već više puta apelirao na to u Zagrebu, ali nije bilo odjeka. Molim vas da opet skrenete pažnju javnosti na taj kulturni skandal', izjavio je Dolenčić.
Režiser Krešo Dolenčić je naglasio da uspješno postavljanje te opere već 17 godina smatra svojim najvećim profesionalnim uspjehom, dodajući: 'Veselim se i činjenici da se opera 'Nikola Šubić Zrinjski' konačno postavlja samo kao glazbeno-scensko djelo, bez ratnog konteksta, a što je ponekad opterećivalo predstavu. Pohvalio bih i splitski orkestar koji kompaktno i precizno izvodi ovo kompleksno djelo.'

Maestro Ivo Lipanović je podsjetio da je Zajc nespretno orkestrirao operu te da je za dirigenta dodatni izazov i napor zajedno s glazbenicima kvalitetno interpretirati original koji je tokom desetljeća bio više ili manje dorađivan. Ravnatelj Opere HNK Split Ivica Čikeš je također istakao važnost komada koji smatra kapitalnim djelom hrvatske kulturne baštine.

U najnovijoj inscenaciji, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a u režiji Krešimira Dolenčića, nastupit će čak dva pjevača sa statusima nacionalnih opernih prvaka, Vitomir Marof, koji će tumačiti naslovnu ulogu, te Ivica Čikeš u ulozi Sulejmana Velikog. Pored njih, glavne će uloge imati Terezija Kusanović, Valentina Fijačko, Stjepan Franetović, Franjo Pavić i ostali solisti te članovi Zbora i Baleta HNK Split.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još