LJUBAV I NOVAC

50 ikona britanske kreativnosti

05.02.2011 u 11:23

Bionic
Reading

Damien Hirst i Banksy, kultni Rolling Stonesi i Doris Lessing, ikone su britanske kreativne industrije čijeg smo se stvaralaštva prisjetili u sklopu spektakla 'Ljubav i novac' održanog u HDLU-u

Osim na obred ispijanja čaja uz kolačiće i britansku kraljevsku obitelj, pri spomenu na Veliku Britaniju, nezaobilazno je sjetiti se barem jedne od 50 ikona britanske kreativnosti predstavljenih sinoć na proslavi u HDLU-u.

Večer slavlja pola stoljeća britanske kreativne industrije 'Ljubav i novac' privukla je brojne pripadnike kulturnog i društvenog života te ljubitelje kreativne industrije.

Na samom početku veleposlanik Velike Britanije David Blunt spomenuo je neke od po njemu najznačajnijih predstavnika britanske kreativnosti, među kojima je studio Aardman animacije zaslužan za svjetski poznati animirani film Wallace&Gromit, zatim legendarni rokeri Rolling Stonesi te arhitektica Zaha Hadid.

Tijekom trosatne priredbe posjetitelji HDLU-a imali su priliku gledati projekciju slika 50 ikona britanske kreativnosti.

Govorimo li o čuvenom britanskom humoru, ne možemo ne spomenuti Monty Pythone; Grahama Chapmana, Johna Cleesea, Terryja Gilliama, Erica Idlea, Terryja Jonesa i Michaela Palina, čiji je uvrnuti svijet bitno utjecao na svjetsku popularnu kulturu. Do statusa ikona dobauljale su i najpoznatije britanske hipice Jennifer Saunders i Joanna Lumley, čije smo izlete popraćene viškom alkohola te potpunim manjkom zdravog razuma pratili u serijalu 'Absolutely Fabulous'.

Izuzetno bogata scena suvremene umjetnosti predstavljena je kroz radove Tracy Emin koja je medijsku pažnju osvojila provokativnim radovima poput 'My bed' s kojim je 1999. nominirana za nagradu Turner. Emin je izložila svoj krevet ispunjen iskorištenim kondomima, s posteljinom zaprljanom krvlju, te tako po tko zna koji put načela teme o pravoj vrijednosti suvremene umjetnosti kod britanskih kritičara.

Iste teme gotovo redovito pobuđuje jedan od najskupljih svjetskih umjetnika, Damien Hirst. Bez obzira na to što mislili o njegovu radu, Hirstu redovito uspijeva izazvati pažnju javnosti, no i kolekcionara umjetnina voljnih da za njegove životinje u formaldehidu posegnu duboko u džep.

Upravo je provokacija bitna osobina rada svjetski poznatog grafitera Banksyja koji je uličnoj umjetnosti dao posve novi smisao te postao miljenik ljubitelja umjetnosti, no i antiglobalista i političkih aktivista diljem svijeta.

S britanskom književnošću mnogi su se od nas susreli u dječjoj dobi kroz ekranizirane verzije C. S. Lewisova romana 'Lav, vještica i ormar' iz serije 'Narnijske kronike', a isto je djelo jednako atraktivno i danas kao što je bilo i prije pola stoljeća. Govorimo li o dječjoj književnosti, nezaobilazno je ime J. K. Rowling, autorice serije romana o malom čarobnjaku Harryju Potteru, a među književnim ikonama se smjestila i nobelovka Doris Lessing.

Tijekom projekcije prisjetili smo se stvaralaštva Davida Bowieja, Stelle McCartney i Vivien Westwood, arhitekata studija Foster te brojnih drugih koji su radom zadužili svjetsku kreativnu proizvodnju.