Kulturmiks OTKRIVEN NEPOZNATI PORTRET

Da Vinci u najboljim godinama

  • Autor: S. F.
  • 24.2.2009 12:52:18
  • 24.2.2009 11:40:00

Talijanski povjesničar Nicola Barbatelli tvrdi da je otkrio dosad nepoznati portret renesansnog majstora Leonarda da Vincija

Povjesničar Nicola Barbatelli portret je otkrio proučavajući zbirku umjetnina jedne obitelji iz Acerenza u južnoj Italiji. Do sada se vjerovalo da ulje na platnu prikazuje astronoma Galilea Galileija. No, Barbatelli tvrdi da je riječ o portretu renesansnog genija Leonarda da Vincija u srednjim godinama.

Nadalje, povjesničar smatra da bi riječ čak mogla biti o njegovu autoportretu jer na poleđini stoji potpis - pinxit mea, ispisan onako kako je Leonardo da Vinci to običavao raditi, prenosi Telegraph.

Iako istinitost Barbatellijevih tvrdnji još moraju potvrditi stručnjaci, vidljiva je sličnost između postojećih Da Vincijevih portreta i ovog novootkrivenog .

Alessando Vezzosi, direktor muzeja Ideale Leonardo da Vinci, rekao je da preliminarna istraživanja potvrđuju da slika iz Acerenza datira iz razdoblja renesanse i da se ne radi o kopiji. Stručnjaci smatraju da je možda posrijedi djelo umjetnika Cristofana dell'Altissima, autora Da Vincijeva portreta izloženog u galeriji Uffizi u Firenci.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još