Kulturmiks GLAZBENA KREATIVNOST

Počinje 26. muzički biennale Zagreb

Dvadeset i šesti Muzički bijenale Zagreb (MBZ) održat će se od 7. do 17. travnja, a od 10. do 15. travnja ugostit će Svjetske dane nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskome društvu skladatelja (HDS)

Umjetnički ravnatelj MBZ-a Berislav Šipuš istaknuo je važnost Svjetskih dana nove glazbe, po kojima će Zagreb u travnju biti mjesto svjetskih događaja u suvremenoj glazbi, dodajući da je na tim danima 2005. bilo je predstavljeno 79 skladatelja iz 37 zemalja. Rekao je da je ove godine na natječaj pristiglo više od 400 prijava od kojih je međunarodni ocjenjivački sud odabrao 68 kompozicija u 14 kategorija s raznolikim i primamljivim programom kojima će predstaviti glazbenu kreativnost više od 40 zemalja.

U Svjetskim danima nove glazbe sudjeluju s koprodukcijama sva hrvatska narodna kazališta - Zagreb, Osijek, Rijeka, Split i Varaždin, a svoja djela za tu prigodu sklada petero hrvatskih autora - Silvije Foretić, Ivan Skender, Sanja Drakulić, Krešimir Seletković i Frano Đurović. Riječ je o tri operne izvedbe i dva baleta.

Međunarodni bijenale Zagreb, međunarodni festival suvremene glazbe, koji ove godine slavi svoju 50. obljetnicu, otvorit će se u zagrebačkome HNK nastupom Zbora i orkestra Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka, a najavljeno je gostovanje Filharmonije Witolda Lutoslawskoga iz Wroclava, zatim Orkestar Zaklade veronske Arene, Plovdivska filharmonija, Zagrebačka filharmonija, kojom će ravnati Krzysztof Penderecki te drugi istaknuti ansambli i solisti koji su se proslavili izvođenjem suvremene glazbe. Svjetski dani nove glazbe održavat će se u Muzeju Mimari i Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više