ZIMSKA LIKOVNA KOLONIJA

Gužva na otvorenju izložbe Mersada Berbera

18.01.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Izložbom slikara Mersada Berbera, kojoj je nazočio i sam autor, otvorena je u karlovačkom Gradskom kazalištu 'Zorin dom' 38. po redu Zimska likovna kolonija 'ZILIK 2011.'

Autor je tom prigodom istaknuo kako je izložba posvećena njegovu rano preminulom prijatelju Vladi Bužančiću, koji je godinama kreirao karlovački ZILIK. Karlovac je, kaže, u njegovom životu odigrao dramatičnu ulogu, jer je slikarski debi imao u Karlovcu, gdje je kao vojnik, topnički dočasnik i mladi grafičar, koji je došao sa studija u Ljubljani, održao 1965. godine prvu izložbu. Kasnije je u Domu 'Zrinski' realizirao neka svoja kapitalna djela kao 'Vrbaski stol', a ovo mu je treći karlovački autorski nastup.

ZILIK-u je poklonio jednu svoju sliku, ulje na platnu, jer ima sentimentalni odnos prema Karasu, Vaništi, a preko djela Ivana Mažuranića i suradnje s Georgijom Parom, sve redom Karlovčana, Karlovac je nazvao 'velikom hrvatskom i europskom temom'.

Predsjednik umjetničkog savjeta ZILIK-a Nikola Albaneže smatra kako je stvaralačka ploča svakog od nas slojevita, iako je nekad bila tabula rasa, neispisana ploča. Stvaralačka ploča Mersada Berbera je vrlo bogata i vrlo slojevita i to ne samo likovima iz povjesti, nego činjenicom da su oni uvijek u nekoj slojevitoj korelaciji, napomenuo je dodavši kako i na tim slojevima, koji nisu slučajni, nego ih je Berber svjestan, on gradi svoje stvaralaštvo i svu slikarsku simboliku.

Za sedam izloženih slika - 'Slikaru Karasu', 'Rom Beriša', 'Krist u Bosni', 'U slavu Vlaha Bukovca', 'Đardin Vlaha Bukovca', 'Arhivi I' i 'Arhivi IV' - Albaneže je kazao da su to doista reprezentativna djela Mersada Berbera, te je pozvao publiku da uživa u njegovoj poetici i ovoj svečanosti oka.

Likovni kritičar Milan Bešlić pozdravio je Berbera, kao europskog kozmopolita u europskome Karlovcu. Berber je po njegovim riječima autentičan i autohton pjesnik, jasno determiniranog podneblja i čvrste ukorjenjenosti u svoju Bosnu, ali je usađen i u veliku europsku kulturnu tradiciju.

U jasnoći toga ishodišta, krajolika, podneblja i kulture iz njega progovara slikar velike europske i kulturne tradicije, istaknuo je napomenuvši kako on pronosi i daje lokalnome univerzalne vrijednosti i time potvrđuje da je autor tipičnog, velikog, kozmopolitskog europskoga duha.

Zato Berber
s toliko radosti izlaže u Barceloni, Madridu, Istambulu, Berlinu, Moskvi i ovdje u Karlovcu, te time pokazuje da je Karlovac grad, kao i Berber, dio te iste europske uljudbe i kulture, dodao je Bešlić.

Na svečanosti otvorenja 38. ZILIK-a pročitano pismo predsjednika Republike Ive Josipovića, te pozdrav premijerke Jadranka Kosor, ministra zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović i ministra kulture Jasena Mesića, koji su na otvorenje poslali svoje izaslanike.