260 PRIJAVLJENIH RADOVA

Izvrstan odaziv na natječaj T-HTnagrada@msu.hr

17.01.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Odaziv umjetnika na četvrti natječaj za otkup radova suvremene umjetnosti T-HTnagrada@msu.hr pokazuje sve veći interes domaćih umjetnika za ovu nagradu te je ove godine pristiglo čak 260 radova

Izložba radova odabranih na natječaju T-HTnagrada@msu.hr otvara se 24. veljače 2011. u 19 sati.

Na četvrti natječaj pristiglo je čak 260 radova, što je potvrdilo da se svake godine povećava broj prijava. Većinu djela okvirno možemo svrstati pod široki zajednički nazivnik instalacija, što znači da obuhvaćaju različite vidove kombinacije medija i izričaja, od klasičnih tehnika i zvuka do posve ambijentalnih instalacija. Kao i prethodnih godina, mnogo je video radova, ali nisu izostali ni takozvani klasični žanrovi poput slikarstva i fotografije. U jednakoj se mjeri prijavljuju i autori i autorice.

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo koje čine predsjednica Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, zamjenica Nada Beroš, viša kustosica MSU-a, te članovi Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani, Ivan Faktor, multimedijalni umjetnik i ravnatelj Gradskih galerija Osijek, Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti, Lala Raščić, multimedijalna umjetnica, te Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu.

To je povjerenstvo ove godine odabralo 40 radova za izložbu. Među njima najzastupljenije su instalacije i video, dok je nešto manje skulptura, slika, fotografija, crteža i kolaža, a u selekciji je i jedna knjiga.

Natječaj je otvoreni i pozivni, što znači da se na natječaj posebno poziva i pet umjetnika koje odabire stručno povjerenstvo, a to su ove godine: Viktor Popović Nika Radić Marijan Molnar Tomo Savić Gecan i Nemanja Cvijanović

Kao i proteklih godina, za tri najbolja rada predviđene su otkupne novčane nagrade u iznosu od 75.000 kuna za prvu nagradu, 70.000 kuna za drugu te 65.000 kuna za treću nagradu. Također, osigurano je i 15.000 kuna za nagradu publike. Imena pobjednika natječaja, odnosno prva tri nagrađena djela i dobitnika nagrade publike bit će objavljeni tijekom trajanja izložbe na prigodnoj svečanosti. Tri najbolja rada naći će svoje mjesto u Zbirci T-HT-a, koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti, a dio radova s prethodnih natječaja izložen je i u postavu Zbirki u pokretu.