IZNIMNA UMJETNIČKA KARIJERA

Placido Domingo primio španjolsko odličje

17.01.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Španjolski tenor Placido Domingo nagrađen je odličjem za umjetnost i književnost španjolske vlade povodom 70. rođendana koji će proslaviti 21. siječnja u Kraljevskom kazalištu u Madridu, objavilo je španjolsko ministarstvo kulture

Tim se priznanjem želi 'odati priznanje iznimnoj umjetničkoj karijeri pjevača i dirigenta kao i promotora španjolske glazbe', piše u priopćenju ministarstva.

Rođen 21. siječnja 1941. u Madridu, Placido Domingo postao je 'jedan od ambasadora Španjolske i njezine kulture u svijetu', ističe vlada.

Tenor će proslaviti 70. rođendan u Madridu s nizom nastupa u Gluckovoj operi 'Ifigenija na Tauridi' u kojoj tumači Oresta u Kraljevskom kazalištu.

Za 21. siječnja sprema se posebna izvedba u kojoj će sudjelovati pjevači iz čitavog svijeta obilježavajući Domingov rođendan.

Placido Domingo operirao je početkom ožujka 2010. rak debelog crijeva. Najaktivniji je tenor na svijetu: pjevač, profesor, dirigent, direktor opera u Los Angelesu (do 2014.) i Washingtonu (do lipnja ove godine).