SLAVLJE STARENJA

Kako je loš vid utjecao na djela Edgara Degasa?

14.01.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Kako je loš vid utjecao na djela Edgara Degasa i ima li veze Renoirov artritis s oblikovanjem njegovih skulptura, otkriva izložba 'Coming of Age: The Art and Science of Ageing' posvećena procesu starenja

Kroz remek-djela svjetski poznatih umjetnika londonska izložba nastoji pokazati kako je starenje utjecalo na njihovo stvaralaštvo s ciljem da se taj prirodni proces prestane percipirati kao negativan. Upravo je cilj izložbe proslava starenja. Među izlošcima su djela Edgara Degasa, Pierre-Augustea Renoira, Henryja Moorea i Maggi Hambling.

Jedno od pitanja kojima se bavi izložba je i je li Degasova bolest očiju, zbog koje je imao zamagljen vid, imala veze sa sličnom naravi njegovih slika na kojima su obrisi prilično nejasni i magloviti.

Renoirov artritis se toliko pogoršao da je naposljetku morao napustiti slikarstvo i okrenuo se skulpturi. Neke je radove sam oblikovao no na kraju je zaposlio mladog umjetnika koji je glinu formirao prema njegovim uputama.
Izložba obrađuje i druge aspekte starenja prikazavši ga kao cjeloživotno stanje vidljivo u ilustracijama Henryja Moorea 'The Seven Ages of Man'.

Svojim radovima temi su doprinijeli i suvremeni umjetnici Jennie Pedley, Andrew Carnie i Annie Cattrell koji su radove realizirali u suradnji sa znanstvenicima tematizirajući kroz njih uglavnom kako se starenje odražava na funkcije ljudskog mozga.
Neobična izložba održava se sve do 2. ožujka u Great North muzeju u Newcastleu.