MESIĆ KONTRA JURJEVIĆA

Bude li novca, splitska Riva može se raskopati

04.01.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Ministar kulture Jasen Mesić negirao je optužbe koje je na njegov račun iznio Marin Jurjević, saborski zastupnik i čelnik splitskog SDP-a, a tiču se zatrpavanja arheoloških nalaza u Splitu

Na novinskoj konferenciji održanoj u utorak u Splitu Marin Jurjević izjavio je kako je novi ministar kulture Jasen Mesić direktno odgovoran za zatrpavanje važnog arheološkog nalaza na splitskoj Rivi tijekom posljednje obnove. Ministar kulture Jasen Mesić za tportal je pojasnio kako je po okončanju istraživanja prostora ispred južnog pročelja Dioklecijanove palače donesena odluka o ponovnom zatrpavanju nalaza uz ispunjavanje uvjeta zaštite nađenih struktura, a arheološki nalazi stručno su istraženi, dokumentirani i zaštićeni prije zatrpavanja.

'Sa stanovišta struke važno je napomenuti da je postupak ponovnog zatrpavanja uobičajen pa tako ni splitski primjer ne predstavlja nikakvu iznimku, a osobito je važno da je cijeli postupak reverzibilan, odnosno, nalazi su primjereno zaštićeni te se uvijek mogu prezentirati ako se za to u budućnosti stvore financijski preduvjeti', odgovara Mesić.

Na Jurjevićevu izjavu kako je Mesić odgovoran i za nepotpunu sanaciju broda Vasselios potopljenog 1939. kraj Komiže, koji u tankovima ima 50 do 100 tona izuzetno toksičnog mazuta s visokim postotkom sumpora. Jurjević je kazao na presici da je posao sanacije u iznosu od 1,2 milijuna kuna bez natječaja dobila tvrtka Maritim, a da je zbog nedovršenog posla Hrvatski ronilački savez podigao tužbu protiv Jasena Mesića. Iz Ministarstva kulture tvrde da Hrvatski ronilački savez nije podigao nikakvu tužbu niti je u bilo kakvom sporu s Jasenom Mesićem te da je projekt 'Sanacija derivata iz olupine broda Vassilos T' provodilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a u ime Ministarstva kulture sudjelovalo je inspektor za zaštitu kulturne baštine s obzirom na to da je potonuli brod zaštićeno kulturno dobro.