Kulturmiks DIONIČARI PLATNA

Pariške galerije ponudile dionice umjetnina

  • Autor: S. F.
  • 4.1.2011 13:30:19
  • 4.1.2011 12:51:00

Ljubitelji umjetnosti koji si nisu mogli priuštiti kupnju nekog umjetničkog djela uskoro će imati prilike kupiti dionice slika na prvoj burzi umjetnosti koja se otvara u Parizu

Tvrtka A&F Markets omogućit će ulagačima da kupuju i prodaju dionice umjetničkih djela, kao što je to ustaljena praksa s udjelom u vlasništvu kompanija.

Cijene dionica kretat će se već od 10 eura za djela procijenjena na više od 100.000 eura. Trgovat će se samo modernim djelima i djelima suvremene umjetnosti, uključujući slike, skulpture, videoinstalacije i fotografije.

Među prvim ponuđenim djelima bit će instalacija iz 2006. njemačkog umjetnika Anselma Kiefera te slika 'Irregular Form' (1998) američkog umjetnika Sola LeWitta, koje su u vlasništvu galerija.

U projektu koji kreće sredinom ovog mjeseca zasad sudjeluje šest pariških galerija, ali iz A&F Marketsa se nadaju da će se ideja proširiti i na ostatak Europe, piše Guardian.

Ipak, iako je projekt zaintrigirao mnoge, dio njih upozorava da takav tretman obezvređuje umjetnost. S tim se ne slaže 26-godišnji Pierre Naquin, jedan od inicijatora ideje o burzi umjetničkih djela, koji smatra da će nove mogućnosti privući novi sloj ljudi i približiti umjetnost onima koji dosad nisu bili u prilici ostvarivati slične investicije.

Pitanje koje se neminovno postavlja jest koja će prava imati većinski dioničari.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još