Kulturmiks KNJIŽNICA BOGDANA OGRIZOVIĆA

Tribina o utjecaju 'Montyja Pythona'

  • Autor: S.F.
  • 20.2.2009 9:51:28
  • 20.2.2009 8:30:00

Kako je kultna emisija 'Leteći cirkus Montyja Pythona' utjecala na filozofiju i društvo te zašto je njihov humor još uvijek jednako provokativan, neka su od pitanja na koja će se pokušati odgovoriti na tribini Monty Python i teorija koja će se održati 23. veljače u 19.30 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića

Tribina Monty Python i teorija održava se povodom četrdesete godišnjice televizijske emisije 'Leteći cirkus Monyja Pythona'. Godine 1969. četvorica Engleza, Velšanin i Amerikanac stvorili su emisiju čiji je karakterističan humor osvojio mnogobrojne gledatelje širom svijeta.

Iz bogate ostavštine pajtonovaca valja izdvojiti četiri sezone 'Letećeg cirkusa', mnogobrojne skečeve, serije i filmove 'Brianov život', 'Sveti gral' i 'Smisao života', no i mnogo više. Pomaknuti pajtonovci i njihov pogled na svijet utjecali su na filmsku umjetnost, popularnu kulturu i društvo općenito, no i britanske akademske krugove, iz kojih je proizašlo djelo o Montyju Pythonu i filozofiji.

Na pitanje zašto su pajtonovci i danas provokativni te zašto ih u svojim djelima citiraju pojedini suvremeni teoretičari poput Slavoja Žižeka i Terryja Eagletona, pokušat će odgovoriti teoretičar filma Nikica Gilić i teoretičar popularne kulture Branko Kostelnik, uz voditelja i urednika Kristijana Vujičića.

Na tribini će biti riječi i o skeču 'Nogometna utakmica filozofa' i prognozi tko bi u dvoboju nogometnih momčadi sastavljenih od filozofa pobijedio: Grčka ili Njemačka? S jedne strane Sokrat, Platon, Aristotel i Arhimed , a s druge Leibniz, Hegel, Schopenhauer i Nietzsche...

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još