Kulturmiks OŠTEĆEN LOKALITET

Poplavljeno antičko groblje u Saloni

  • Autor: Leo Nikolić
  • 27.12.2010 10:45:52
  • 27.12.2010 9:29:56

Izuzetno kišna jesen i početak zime na području Splita prouzrokovali su poplavu na antičkom i starokršćanskom groblju Manastirine u Saloni i manja oštećenja

Arheološki lokalitet Salona je posljednjih godina već trpio manje štete tokom zimskih mjeseci na zidinama i drugim manjim grobljima izvan grada, a sada je na Manastirinama, vjerojatno zbog loše drenaže, grobna bazilika potopljena.

To groblje izvan zidina antičke Salone je dobilo na značaju jer je na njemu u 4. stoljeću bio pokopan kršćanski mučenik Sv. Duje, čiji su ostaci nakon paljenja i rušenja Salone u 7. stoljeću bili prenijeti u Dioklecijanov mauzolej, kasnije splitsku katedralu.

Manastirine su, uz starokršćanski kompleks, kompleks zidina, termi i amfiteatar, najatraktivniji dio arheoloških iskopina u Saloni. Ova poplava unutar grobne bazilike će se za koji tjedan s prestankom kiša povući, no ostaje pitanje hoće li to prouzročiti oštećenja na lokalitetu, tim više što Salona zapravo nije do kraja istražena, a posebno je zanemarena u posljednjem desetljeću.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još