KLASIK AVANGARDE

Dokumentarac o Džamonji premijerno u MUO

21.12.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Dokumentarni film inspiriran radovima klasika moderne avangarde, kipara Dušana Džamonje i snimljen u produkciji HRT-a premijerno će biti prikazan večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Četrdesetpetminutni dokumentarac sažima cjelokupno stvaralaštvo Dušana Džamonje ostvareno u crtežu, skulpturi i spomeničkoj baštini, rekao je autor filma Milan Bešlić. Bavi se i problemom recepcije kipareva djela kroz desetljeća, naglašavajući njegove najznačajnije faze, problemske okosnice, kao i prostore u Vrsaru i Zagrebu u kojima je stvarao.

Majstor monumentalnih apstraktnih skulptura Dušan Džamonja (1928.-2009.) smatra se jednim od najznačajnijih hrvatskih kipara druge polovice 20. stoljeća, čije je djelo visoko cijenjeno i u suvremenoj europskoj umjetnosti. Osim monumentalnih skulptura od betona i ciklusa skulptura životinja razvio je specifičan izraz u tehnici spoja čavala i spaljenog drva.

U prigodi premijere filma, o Džamonjinu stvaralaštvu govorit će povjesničar umjetnosti Igor Zidić te Miroslav Gašparović, autor zadnje retrospektivne Džamonjine izložbe, priređene prije dvije godine u Muzeju za umjetnost i obrt.