PROMOCIJA MLADIH GLAZBENIKA

Koncert s predsjednikom u humanitarne svrhe

21.12.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Humanitarni koncertni ciklus "Koncert s predsjednikom" započeo je u ponedjeljak navečer u Maloj dvorani "Lisinski" nastupom mladih hrvatskih glazbenika koji su, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i brojnih uglednika iz političkoga, gospodarskoga i javnog života, izveli djela suvremenih skladatelja.

Koncertom su prikupljana sredstva za Udrugu za pomoć djeci s posebnim potrebama "ADHD I JA", u sklopu humanitarne akcije koju je inicirao Ured predsjednika, a u sklopu koje je dosad prikupljeno 178.000 kuna.

Na programu koncerta bile su skladbe Rolanda Dyensa , Srđana Dedića, Emmanuela Sejournea te Leonarda Bernsteina, koje su pružile uvid u raznovrsnost poetika suvremenih skladatelja.

Zagrebački solisti i gitarist Petrit Ceku izveli su "Tango in the Sky" Rolanda Dyensa, prvonagrađenu skladbu na natjecanjima u Weimaru, Italiji i Velbertu, Kvartet udaraljki Muzičke akademije u Zagrebu nastupio je sa skladbu "At the Party" Srđana Dedića, dok su Zagrebački solisti i Filip Merčep izveli "Koncert za marimbu i gudače Emmanuela Sejournea.

Na kraju je Kvartet Klang, dobitnik nagrade Ferdo Livadić na 35. samoborskoj glazbenoj jeseni, odsvirao izbor iz mjuzikla "Priča sa zapadne strane" Leonarda Bernsteina.

Posjetitelji su izvedbu pratili s predsjednikom Josipovićem s kojim su se poslije koncerta mogli družiti i komentirati glazbeni doživljaj, a među brojnim uglednim gostima bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Predsjednik Josipović, koji će biti neizostavan gost ovoga ciklusa, u izjavi novinarima prije koncerta zahvalio je svima koji su se odazvali i svojom donacijom poduprli humanitarnu akciju. Podsjetio je da je prvi "koncert s predsjednikom" održan u Šibeniku, na kojem su donatori sudjelovali u nabavi koncertnog glasovira za šibensko kazalište te pomogli u liječenju teško oboljele djevojčice.

Predviđeno je da predsjednik dolazi na sve koncerte iz ovoga dobrotvornog ciklusa, te kao skladatelj i glazbenik potiče na promišljanje umjetničke i društvene vrijednosti stvaranja, izvođenja i slušanja glazbe.