SKUPNA IZLOŽBA

Posveta žutoj boji u Grožnjanu

17.12.2010 u 15:55

Bionic
Reading

U nedjelju, 19. prosinca, s početkom u 19 sati, u Gradskoj galeriji Fonticus Grožnjan otvorit će se izložba tematskog likovnog projekta 'boja :ŽUTO'. Izložbu će predstaviti autor projekta Eugen Borkovsky

'Jedna od osnovnih boja, žuta, tematska je okosnica, orijentir za promišljanje kojim se bavi ovaj projekt. Razmišljajući o temi koja bi mogla biti intrigantna, odrekao sam se socijalnih, etičkih i sličnih problematika. Pokušao sam lopticu spustiti na zemlju i krenuti od nečega što je elementarna osnova likovnih umjetnosti. To je zacijelo boja. Na takvo razmišljanje usmjerile su me tendencije koji se, iz područja angažirane umjetnosti i aktivističke dosljednosti, vračaju likovnim elementima i koje bez obzira na temu ili tehniku zadovoljavaju likovne vrijednosti. Zadajući likovni element kao temu pokušao sam umjetnike upozoriti na likovnost samu. Vratiti ih na trenutak razgovoru o elementu a ne rezultatu djela. Inicirati mali korak unazad da vidimo ukupan rad. Da ne ostanemo udubljeni u detalj zbog kojeg ne vidimo cijeli rad', kazao je Eugen Borokovsky u predgovoru.

Kolektivni, tematski, selektirani projekt 'boja:ŽUTO' okupio je 32 autora i 45 radova. Na inicijalni tekst poziva u projekt odgovorilo je četrdesetak autora. Većina njih se odazvala s radovima od kojih je mnogo nastalo ili je domišljeno upravo za ovu izložbu. Neki od umjetnika prisutni su s jednim dijelom, a neki s manjim autorskim serijama. Manjina je zastupljena slikarskim uracima.