SVA LICA SOCIJALIZMA

Iveković, Maljković i Picelj u Galeriji Nova

16.12.2010 u 10:58

Bionic
Reading

Izložba Iveković/Maljković/Picelj, koja na jednom mjestu okuplja radove istaknutih hrvatskih umjetnika Sanje Iveković, Davida Maljkovića i Ivana Picelja, bit će otvorena 16. prosinca u 19 sati u Galeriji Nova

Sanja Iveković, David Maljković i Ivan Picelj ubrajaju se među najistaknutije hrvatske umjetnike na lokalnoj i  međunarodnoj razini, a povezuje ih promišljanje kritičkog potencijala i društvenog angažmana umjetnosti. Izložba Iveković/Maljković/Picelj ne nameće sveobuhvatan kustoski koncept prilično različitih umjetničkih procedura autora, već se oblikuje oko središnje teme preispitivanja socijalističkog modernizma i njegovih društvenih mogućnosti, ideoloških pretpostavki i predrasuda.

Od ranih 1970-ih, Sanja Iveković istražuje presjeke kriznih područja režima reprezentacije i ideološke pozicije na kojima počivaju. Česta tema njenih radova je proučavanje učinaka medija na oblikovanje identiteta, osobito ženskog. U tom smislu, radovi Sanje Iveković uglavnom ne govore o individualnom identitetu, nego o presjeku na kojem individualni identitet biva uhvaćen u mrežu razlika koje svaki društveni sustav producira na specifičan način.

Jedan od pionira geometrijske apstrakcije, Ivan Picelj umjetnički je aktivan već šest desetljeća. Na izložbi će, među ostalim, biti pokazani radovi iz njegove recentne serije 'Surface' iz 2007, koja dosad nije prikazana u Zagrebu, a koja dosljedno razrađuje autorova plastička istraživanja forme kroz odnose pozitiva i negativa. Izložba prikazuje i Piceljev samizdat časopis 'a' pokrenut 1962, koji se grafičkim i konceptualnim oblikovanjem zalagao za ideju 'aktivne umjetnosti'.

Jedna od glavnih preokupacija Davida Maljkovića je istraživanje povijesnog, kulturnog i teorijskog naslijeđa socijalističkog modernističkog projekta. Premda se bavi prošlošću, Maljkovićev pristup nije nostalgičan, već utemeljuje prošlost kao otvorenu budućnosti. Najnoviji ciklus Maljkovićevih radova potaknut je istraživanjem sudbine nekad najznačajnije filmske kuće u Zagrebu, Jadran filma, u čijoj je produkciji i koprodukciji nastalo više od 800 filmova.

Izložba će biti otvorena do 31. siječnja 2011.