Kulturmiks MILIJUNSKI RIZIK

Strah zbog transporta Da Vincijevih djela

  • Autor: S. F.
  • 14.12.2010 14:58:16
  • 14.12.2010 12:27:48

Poljski povjesničari umjetnosti obratili su se javnosti kako bi spriječili prijevoz remek-djela Leonarda Da Vincija iz Poljske u Englesku jer strahuju da će ih put nepovratno oštetiti

Poljska Organizacija povjesničara umjetnosti sa sjedištem u Krakovu zalaže se da djelo pod nazivom 'Dama s hermelinom', osigurano na 250 milijuna funti, ne napusti Poljsku. Slika iz zbirke Muzeja Czartoryski trebala bi biti prevezena u London gdje će sljedeće godine biti izložena u sklopu velike izložbe 'Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan'.

Iz organizacije ističu da je djelo koje prikazuje Ceciliu Gallerani, ljubavnicu milanskog vladara Ludovica Sforza, predelikatno za put. 'Takva remek-djela zahtijevaju izuzetnu zaštitu. Princip bi trebao biti bezuvjetna zabrana pomicanja', ističu.

S poljskim povjesničarima slažu se i engleski kolege. Michael Daley iz ArtWatcha u potpunosti podržava oštre kritike planiranog transporta objašnjavajući da za takvo djelo poguban može biti i najmanji pokret, što će se neizbježno dogoditi pri bilo kakvom prijevoznom sredstvu.

Spomenuto je samo jedno od djela za koja stručnjaci strahuju da će biti znatno oštećena pri transportu do Londona. Opravdana briga postoji i za djela 'Portret nepoznate žene' iz Louvrea, 'Madonna Litta' iz Ermitaža i 'Sveti Jeronim' iz Vatikanske pinakoteke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još