Kulturmiks TAJANSTVENI INICIJALI

Tajna Mone Lise krije se u očima

  • Autor: S. F.
  • 13.12.2010 13:41:08
  • 13.12.2010 11:54:00

Leonardo da Vinci ispisao je sitna slova u oku Mone Lise pomoću kojih bi napokon mogao biti otkriven identitet zagonetne dame, tvrdi talijanski stručnjak Silvano Vinceti

Umjesto fokusa na zagonetni osmijeh Mone Lise, Silvano Vinceti koncentrirao se na njene oči te ih proučavao koristeći fotografije visoke rezolucije.

Nevidljiva prostim okom, u desnoj zjenici njenog oka ispisana su slova LV koja očito predstavljaju umjetnikove inicijale. No do zanimljivijeg otkrića došao je promatrajući lijevu zjenicu. Naime, u njoj je uočio slova C i B ili E, koja bi mogla biti ključna u otkrivanju identiteta čuvena Da Vincijeva modela, prenosi sify.com.

Jedna od pretpostavki o identitetu Mone Lise je da se radi o Lisi Gherardini, ženi firentinskog trgovca Francesca del Gioconda.

'Leonardo je poznat po korištenju simbola i kodova, a ključ za otkrivanje identiteta modela sakrio je u njene oči, za koje vjeruje da su vrata u dušu i sredstvo komunikacije', kazao je Vinceti, koji će  zaključke svog istraživanja objaviti početkom sljedeće godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još