NOVI HIT NA YOUTUBEU

Wikileaks kao inspiracija za pjesmu

10.12.2010 u 13:32

Bionic
Reading

Ovih dana najspominjanija internetska stranica Wikileaks djelovala je poticajno u umjetničkom smislu i grupu autora Sonic Disobediennce nadahnula na stvaranje pjesme 'Wikileaks Samba'

Bez obzira na to što je u prvom planu politički značaj i utjecaj svega onoga što Wikileaks objavljuje, pokazalo se da trenutno najpoznatija i najzloglasnija adresa na world wide webu može na ljude djelovati poticajno i u umjetničkom smislu. To zapravo ne bi trebalo čuditi jer umjetnost i politika nisu nikad bile daleko jedna od druge, no često je to znalo biti na štetu umjetnosti. Video i pjesma 'Wikileaks Samba', koji su ovih dana postali neprijeporni hit na YouTubeu, pokazuju da može i drukčije.

Zaraznu pjesmicu, koja se bazira na opuštajućim zvukovima sambe, osmislila je ekipa koja se predstavlja kao Sonic Disobedience (iliti Zvučni neposluh), što je potpuno u skladu s anarhističkom i pobunjeničkom ideologijom Wikileaksa. Stihovi su pak vrlo duhoviti, pa i ne čudi da je ova audiovizualna posveta odmetnicima koje predvodi Julian Assange našla veliki broj obožavatelja. Tako se u tekstu 'Wikileaks Sambe' spominju i generalni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, Batman i Robin, Hitler i Angela Merkel, o kojoj se parafrazira američka depeša o izostanku njezine kreativnosti.

Spot je pak napravljen s minimalnim budžetom i maksimalnom maštom, a u njemu se pojavljuju svi od Vladimira Putina preko afričkog diktatora Roberta Mugabea, pa sve do neizbježne Hillary Clinton. No, u kombinaciji brojnih referenci na sve što se u posljednje vrijeme događa oko Wikileaksa, Sonic Disobedince uspijevaju izraziti i jasnu poruku o važnosti slobode govora i interneta:
Don't stress, free the press...
The truth will come out, ready or not / Fess up to what you say
Blaming the mirror for what you see / diverts the responsibility
To stifle the leak is just doublespeak / If you claim the press is free

Na internetskoj stranici od Sonic Disobedience možete pronaći i njihov debitantski rad, pjesmu koja pak tematizira ljetošnje izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu.

Wikileaks Samba