ŠKOTSKE NARODNE PJESME

Nagrada Turner po prvi puta za audioinstalaciju

09.12.2010 u 16:18

Bionic
Reading

Nagrada Turner koja se tradicionalno dodjeljuje za najbolje djelo suvremene umjetnosti uručena je Susan Philipsz za njezinu audioinstalaciju na temu škotske narodne pjesme

Po prvi puta otkako se dodjeljuje, Turnerova nagrada dodijeljena je za jednu audioinstalaciju. Susan Philipsz, umjetnica iz Glasgowa u finale je ušla radom 'Lowlands'. Trokanalna instalacija donosi nekoliko verzija škotske narodne pjesme Lowlands Land koje je umjetnica sama izvela.

Pjesma govori o muškarcu koji se utopio u moru te se kao duh vraća svojoj odabranici da joj ispriča o svojoj smrti. Instalacija je postavljena u praznoj sobi galerije Tate Britain, čime je postignut na momente sablasan, a na momente čeznutljiv dojam.

Nagrada u iznosu od 25.000 funti uručena joj je na svečanosti u Londonu, a kao što je to dosad bila praksa, ni ove godine dodjela nije lišena rasprava o tome zaslužuje li nagrađeno djelo Turnera i što je suvremena umjetnost uopće. Ovoga puta većina kritika upućena je umjetničkom mediju, dakle audioformatu djela, prenosi Bigthink.com.

U finale nagrade Turner ušli su i Dexter Dalwood, Angela de la Cruz te dvojac The Otolith Group.