DONACIJA

500 tisuća kuna za obnovu Francuskog paviljona

08.12.2010 u 13:22

Bionic
Reading

Ugovor o sponzoriranju rekonstrukcije i opremanja Francuskog paviljona potpisali su danas na zagrebačkom Sveučilištu predstavnici Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu i Societe Generale-Splitska banka d.d., koja je donirala SC-u iznos od 500.000 kuna za dovršetak obnove Francuskog paviljona.

Ugovor je potpisao ravnatelj SC-a Niko Vidović zahvalivši Banci na sponzorstvu u rekonstrukciji Paviljona, spomenika nulte kategorije, koji će biti prostor za koncerte, izložbe te druge kulturne prezentacije. Predsjednik uprave Splitske banke Pierre Boursot izrazio je nadu da će Paviljon biti dovršen prema planu, odnosno, u proljeće iduće godine te iskazao zadovoljstvo što će pridonijeti studentskom, kulturnom i društvenom životu u Hrvatskoj.

Prorektor za prostorni razvoj i međuinstitucionalnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu Bojan Baletić podsjetio je kako su aktivnosti oko rekonstrukcije počele prije pet godina. Prema planu i željama, Francuski paviljon bi trebao biti otvoren 17. travnja 2011. godine jer je na taj dan prije 74 godine bio i otvoren.

Trenutno je demontiran, kazao je Baletić napominjući da su u izradi čelične konstrukcije i elementi krova, a čim prođe zima započinje njegova montaža. Paviljon je poseban po inovativnoj konstrukciji a bit će otvoren u izvornom obiliku. Kako je rečeno na potpisivanju ugovora, iznos rekonstrukcije Francuskog paviljona je devet milijuna kuna.

Francuski paviljon ima status spomenika kulture nulte kategorije i uvršten je u pregled najinteresantnijih konstrukcija 20. stoljeća. Njegovom obnovom Zagreb i SC dobit će polivalentni prostor za različite kulturne i sveučilišne događaje, kao što su projekcije, predstave i promocije.

Potpisivanju ugovora bili su nazočni i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i veleposlanik Republike Francuske u RH Jerome Pasquier.